Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 19 april 2018

  Valio sänker avräkningspriset

  Finländska Valio sänker avräkningspriset med i storleksordningen 2,5 eurocent per liter mjölk från 1 maj. Sänkningen gäller både konventionell och ekologisk mjölk.

  Den väntade sänkningen kommer i ett läge där lönsamheten i den finländsk mjölkproduktion är den svagaste på hela 2000-talet.

  – Beskedet om en sänkning är mycket bekymmersamt för finsk mjölkproduktion, säger Mats Nylund ordförande i Svenska lantbruksproducenternas centralförbund, SLC.

  I dag betalar marknadsdominanten Valio ett avräkningspris på mellan 38 och 39 eurocent. Exakt hur stor sänkningen blir avgörs av de olika anskaffningsandelslagen, som är bondeägda kooperativ. De enskilda anskaffningsandelslagen har dock ingen möjlighet att avvika alltför mycket och att en sänkning kommer står utan tvivel.

  Enligt uppgifter som läckt på sociala medier handlar det om storleksordningen 2,5 eurocent.

  – Det är det besvärligt läge. Valio låg tidigare cirka 10 cent över EU:s medelspris på dryga 30 cent. Nu börjar vi snudda vid medelnivån och det klarar inte våra producenter av. Vi har klart högre produktionskostnader än våra konkurrentländer och sänkningen innebär att vår premie snart är uppäten, säger Mats Nylund.

  Han pekar på att avräkningspriset låg på närmare 50 cent 2013, det vill säga före Rysslands importstopp.

  Mats Nylund varnar för att sänkningen kan bli droppen för de mjölkbönder som tidigare övervägt att ändå lägga ned produktionen.

  – En del kommer nog ta beslutet att avrunda lite tidigare. Andra får noga se över vad de kan göra för att minska sina kostnader men vi uppmanar alla att ha is i magen, säger han.

  Valio blir därmed bara en i raden av Europeiska mejeriföretag som sänker sina avräkningspriser.

  Arla har sänkt i flera steg, Norrmejerier sänkte senast i går medan Friesland Campina genomförde sin prissänkning i början av april.

  Och i Italien står bönderna inför ett bondeuppror sedan Lactalis sänkte priset med 15 öre per liter utan någon förvarning, vilket ATL kunde berätta tidigare i dag.

  LÄS OCKSÅ: Norrmejerier behöver mer kapital från ägarnaLÄS OCKSÅ: Mjölkbönder om Norrmejeriers sänkning

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen