Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 29 januari 2019

  Gård: Valet står mellan nya jobb eller nedläggning

  Valet står mellan 4 500 nya jobb eller en nedläggning av stora delar av Sveriges mjölkproduktion. Med det budskapet ruskade Stefan Gård, ordförande för Sveriges Mjölkbönders ordförande, om besökarna på Växadagarna i Umeå.

   Går det göra billig ost i utlandet borde det gå göra det i Sverige också. Det skulle ge 4 500 nya jobb till de gröna näringarna, menar Sveriges mjölkbönders ordförande Stefan Gård.
  Går det göra billig ost i utlandet borde det gå göra det i Sverige också. Det skulle ge 4 500 nya jobb till de gröna näringarna, menar Sveriges mjölkbönders ordförande Stefan Gård. FOTO: Carolina Gård

  Sverige kunde ha 100 000 kor till, vilket motsvarar 400 gårdar med 250 kor. Dessa gårdar skulle i sig innebära 2 500 nya jobb. Och eftersom varje gård sysselsätter mellan fyra och fem personer på andra företag med koppling till de gröna näringarna skulle de ge 2 000 jobb till. Men i stället för omkring 4 500 nya jobb importeras det 1 000 kiloton, 1 miljard kilo mjölkprodukter. Det motsvarar drygt 100 kilo per svensk.

  Stefan Gård presenterade siffrorna från Jordbruksverket på Växadagarna i Umeå som startade i dag:

  – Mycket handlar om import av olika typer av konsumentostar. Billiga ostar som vi lika gärna kan göra här i Sverige som att de ska produceras i Danmark eller Tyskland.

  Han menar att nu behövs det beslut hos politiker och mejeribolagen om den svenska mjölkproduktionen ska räddas. Det går inte importera stora mängder billiga mejeriprodukter samtidigt som svenska mjölkbönder jobbar i en ekonomisk uppförsbacke. Inte om man vill ha i alla fall ett visst mått av självförsörjning, anser Stefan Gård.

  Men är det inte marknaden som styr?

  – Visst kan man säga så. Men då är det bara att stänga allt och köpa billig ost från utlandet. Vilket vore fruktansvärt vansinnigt. Tänk bara vilka transporter det skulle leda till om vi måste importera merparten av all mjölk och alla mjölkprodukter. Jag menar att nu måste vi bestämma oss för om vi ska släppa allt eller slåss för det vi har.

  Vilket tidsperspektiv handlar det om för svensk mjölkproduktion tror du?

  – Jag tror det kan gå otroligt fort om vi inte gör något. Händer ingenting finns det snart bara kvar en lite klick ekobönder och några småmejerier som tar hand om det de producerar.

  Vilka beslut måste politiker och mejerier ta?

  – Beslut som bygger en lång framförhållning och korrekt omvärldsanalys. Och föreningarna måste börja se till medlemmarnas bästa och inte utgår från att få upp volymerna till de egna anläggningarna.

  Resonemang verkar utgå från din senaste krönika i ATL. Har du fått någon respons på den?

  – Precis. Och jag har fått många positiva reaktioner. Vissa har konstaterat att det här jag varit inne på tidigare. Men eftersom det inte händer något är det bra att det upprepas.

  Efter Växadagarna ska Stefan Gård till Jordbruksdepartementet för att fortsätta prata om vad som krävs för ett långsiktigt hållbart jordbruk. Inte minst med tanke på CAP-förhandlingarna som väntar.

  – Det är nu vi har chansen. Blir det fel där har vi problem till 2027.

  LÄS OCKSÅ: ATL:s kartläggning av den svenska ostimporten:

  Växadagarna

  Tvådagarsevenemanget pågår 29-30 januari i Umeå och 5-6 februari i Jönköping.

  Relaterade artiklar

  Till toppen