Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 7 december 2018

  Våldsamma protester väntas i helgen

  På lördag förväntas nya våldsamma demonstrationer i Paris på grund av Gula västarnas revolt. Nu varslar också jordbrukarfacket FNSEA om aktioner. Bönderna protesterar mot att prishöjningarna på deras produkter skjuts på framtiden.

   Polis och demonstranter drabbade samman i Paris i lördags. Även nu i helgen väntas våldsamma protester i stora delar av Frankrike.
  Polis och demonstranter drabbade samman i Paris i lördags. Även nu i helgen väntas våldsamma protester i stora delar av Frankrike. FOTO: Michael Bunel

  Läget är oroligt i Frankrike. De gula västarnas uppror fortsätter, trots att regeringen har gått med på att stoppa den skattehöjning på drivmedel, som först utlöste protesterna. För bönderna riskerar det allmänna tumultet att få oönskade konsekvenser.

  Kräver ökad köpkraft

  Enligt en ny lag skulle de få bättre betalt för sina produkter från och med årsskiftet, bland annat genom att handeln förbjuds att sälja varor till orimligt låga priser.

  Men nu är regeringen orolig för att detta missuppfattas av en upprorisk befolkning som kräver ökad köpkraft, och skjuter därför på reformen. En stor livsmedelskedja har till exempel offentligt påstått att den nya lagen kommer att drabba konsumenterna.

  – Handeln ljuger. Det handlar om fem kronor per invånare i månaden, säger FNSEA:s ordförande Christiane Lambert till radiokanalen France Info.

  Fackliga auktioner väntas

  Regeringens beslut gör att jordbrukarfacket varslar om aktioner i olika delar av landet under hela nästa vecka. Ordföranden säger att stämningen bland bönderna är uppretad av flera olika anledningar. De anser också att de får betala för mycket för övergången till ett mer ekologiskt jordbruk, och de är oroliga för det kommande förbudet för glyfosat.

  – Men det här betyder inte att vi gör gemensam sak med Gula västarna, säger Christiane Lambert.

  Relaterade artiklar

  Till toppen