Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 29 mars

  Vagt besked om samtal om brist på arbetskraft

  Landsbygdsministern säger att samtal pågår med SLU och naturbruksgymnasierna om lösningar på arbetskraftsbrist i lantbruket. Men någon direkt fråga har inte ställts till de senare.

   Landsbygdsminister Jennie Nilsson säger att samtal pågår med naturbruksgymnasierna om åtgärder för att minska arbetskraftstbristen i lantbruket. Men Naturbruksskolornas förening har inte fått någon direkt fråga.
  Landsbygdsminister Jennie Nilsson säger att samtal pågår med naturbruksgymnasierna om åtgärder för att minska arbetskraftstbristen i lantbruket. Men Naturbruksskolornas förening har inte fått någon direkt fråga. FOTO: Stefan Lindblom

  Vid en frågestund i riksdagen i torsdags frågade riksdagsledamot Solveig Zander (C) Jennie Nilsson (S) vad landsbygdsministern tänker göra för att underlätta för lantbruket att hitta arbetskraft, när utländsk personal blir svårare att få tag på som en följd av coronapandemin. Statsrådet nämnde bland annat överläggningar om att se till att människor som permitterats kan jobba i de gröna näringarna.

  – Vi har också samtal med SLU och naturbruksgymnasierna på detta område.

  Sanning med modifikation

  På SLU bekräftar man att ”något är på gång”, men man vill inte säga vilka åtgärder som diskuteras. På Näringsdepartementet vill man inte heller utveckla vad samtalen handlar om i mer detalj.

  För naturbruksgymnasiernas del verkar ordet ”samtal” vara använt med en mycket bred definition. Enligt Bo Wiberg, ordförande i Naturbruksskolornas förening, har de inte fått någon direkt fråga från Näringsdepartementet, däremot från LRF och man har förstått att även regeringskansliet är intresserade av att få svar. Det är dock för tidigt att ge det. Ämnet ska diskuteras på nästa veckas styrelsemöte.

  – Frågan är i allra högsta grad aktuell, samtidigt som varje skola brottas med sina egna utmaningar i det här så försöker vi se hur vi skulle kunna vara till hjälp.

  Förlängd termin

  Högst på dagordningen står att se till att eleverna får den utbildning, inklusive praktik, de ska ha trots att gymnasierna stängts och en del praktikplatser inte tar emot studenter.

  – Årskurs tre förväntar sig ju att få ta ut sin examen, vi funderar på att förlänga terminen. Det dyker upp femtielva frågor om den praktiska hanteringen, säger Bo Wiberg.

  Relaterade artiklar

  Till toppen