Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 25 november 2020

  Döms betala elva år gammal faktura

  En lantbrukare döms nu att betala en elva år gammal faktura för en djurskyddskontroll. Dessutom måste han betala elva års ränta.

   Ska betala för elva år plus ränta.
  Ska betala för elva år plus ränta. FOTO: Fredrik Sandberg/TT

  Fakturan det handlar om skickades av länsstyrelsen efter en extra offentlig kontroll av lantbrukarens grisuppfödning 2009.

  Mannen dömdes av tingsrätten för djurplågeri, brott mot djurskyddslagen och brott mot lagen om foder och animaliska biprodukter till villkorlig dom och dagsböter. Vid djurskyddskontrollen visades att mannen bland annat rutinmässigt fixerat nygrisade suggor, underlåtit att avliva sjuka eller skadade djur, inte utfodrat eller strött tillräckligt och slarvat med kadaverhanteringen så att döda djur blev liggande kvar bland de levande grisarna.

  Hovrätten fastställde senare domen.

  Fakturan för kontrollen slutade på närmare 22 000 kronor men har bestridits av mannen. Nu har tingsrätten i en nyligen avkunnad dom fastställt att beloppet ska betalas och med ränta från 2009 och fram tills fakturan är betald.

  Dessutom döms mannen att betala motpartens rättegångskostnader med drygt 24 000 kronor.

  Domen kan komma att överklagas.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen