Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 3 juli

  Vaga besked om nya krav i offentlig upphandling

  VISBY.

  Civilminister Ardalan Shekarabi (S) kunde inte ge närmare besked om när det kommer ett lagförslag om att det ska bli obligatoriskt att ställa krav i nivå med svenskt djurskydd i offentlig upphandling.

   Civilminister Ardalan Shekarabi (S) vill fortfarande skärpa kraven på djurskydd och antibiotikaanvändning i offentlig upphandling.
  Civilminister Ardalan Shekarabi (S) vill fortfarande skärpa kraven på djurskydd och antibiotikaanvändning i offentlig upphandling. FOTO: Ann Lindén

  I augusti förra året, när sommartorkan fortfarande var högaktuell och ett riksdagsval stod för dörren, kallade civilminister Ardalan Shekarabi och dåvarande konsumentministern Per Bolund (MP) till presskonferens.

  Med branschrepresentanter med sig på scenen meddelade de att regeringen vill införa ett obligatorium för offentliga upphandlare att ställa krav i nivå med svenskt regelverk vad det gäller djurskydd och antibiotikaanvändning. Arbetet skulle göras internt på Finansdepartementet, och utredningen fick därmed inte något officiellt slutdatum.

  ”Vi jobbar på det”

  Knappt ett år senare kan Ardalan Shekarabi inte säga mycket mer än att ambitionen kvarstår, och att frågan bereds på regeringskansliet.

  – Det ska drivas igenom denna mandatperiod, sa statsrådet vid ett Almedalen-seminarium arrangerat av Kost & Näring, en branschförening för chefer och upphandlingsansvariga inom offentlig måltidsverksamhet.

  Samma besked gav Ardalan Shekarabi om eventuella lagförslag som kan följa på en avslutad utredning om förenklingar i lagen om offentlig upphandling. Flera av deltagarna på seminariet hoppades på förenklingar som gör det lättare att köpa in svenska livsmedel.

  – Vi jobbar på det, sa civilministern.

  Relaterade artiklar

  Till toppen