Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 10 januari

  Stora protester mot italiensk jordbrukspolitik

  Det italienska jordbruket drabbades av väderskador för över 15 miljarder kronor förra året.

  I tisdags protesterade tusentals bönder framför jordbruksministeriet för att regeringen inte gjort något för att hjälpa dem.

   Översvämningar i Rossano i södra Italien i november förra året.
  Översvämningar i Rossano i södra Italien i november förra året. FOTO: Alfonso Di Vincenzo/IPA/REX

  Torka, översvämningar, flodvågor, ovanliga frostnätter och enorma snöfall. Listan är lång på de exceptionella vädersituationer det italienska jordbruket var tvungen att överleva förra året.

  Många bönder har förlorat stora delar av sin skörd, eller till och med stallar och redskap, och har svårt att klara sig. Trots det får de liten eller ingen hjälp från staten. Bara den senaste veckan förstörde en köldvåg för jordbruket i stora delar av södra Italien. Därför samlades flera tusen i Rom för att protestera och kräva åtgärder som ger drabbade bönder möjlighet att överleva, och en delegation träffade jordbruksministern Gian Marco Centinaio.

  – Vi framförde krav på att drabbade bönder ska få laglig rätt att skjuta upp betalningar på lån och andra skulder vid naturkatastrofer, berättar Lorenzo Bazzana från jordbruksorganisationen Coldiretti, som organiserat protesten.

   Uppslutningen var stor kring protesten mot att regeringen inte tagit med hjälp det drabbade jordbruket i budgetproppen.
  Uppslutningen var stor kring protesten mot att regeringen inte tagit med hjälp det drabbade jordbruket i budgetproppen. FOTO: Coldiretti

  ”Pengar avsatta”

  Bönderna protesterade mot att budgetproppen som regeringen lagt fram, och som slutligen godkänts av EU, inte har några extra pengar till den solidaritetsfond som ska betala ut till väderdrabbade bönder. Många är de rädda för att de själva ska få stå för kostnaderna.

  – Jordbruksministern har lovat att se över frågan. Enligt honom finns det pengar avsatta, säger Bazzana som anser att mötet var positivt, men nu avvaktar konkreta handlingar från regeringen.

   Det är extra svårt för de många ungdomar som satsar på jordbruket i Italien just nu.
  Det är extra svårt för de många ungdomar som satsar på jordbruket i Italien just nu. FOTO: Coldiretti

  – Men klimatfrågan måste tas itu med på EU-nivå. Vi kan inte fortsätta att alltid diskutera dessa frågor som om det handlar om enstaka krissituationer, när nästan alla länder i EU drabbas på något sätt varje år, förklarar han.

  Skador för miljarder

  En stor del av demonstrationen var till stöd för de olivodlare i Apulien i sydöstra Italien, på landets ”klack”, som förlorat nästan hela sin produktion på grund av bakterien xylella, som dödar de attackerade träden. Den har infekterat närmare 800 000 hektar odlingar och orsakat skador för 1,2 miljarder euro. Ett av de stora problemen, utöver de ekonomiska skadorna, är att de drabbade odlarna inte får starta om på nytt.

  – Ministern lovade oss att det dekret som ger odlarna möjlighet att plantera nya träd, kommer att röstas igenom de närmaste dagarna, konstaterar Lorenzo Bazzana.

   En grupp bönder fick träffa jordbruksministern Gian Marco Centinaio
  En grupp bönder fick träffa jordbruksministern Gian Marco Centinaio FOTO: Coldiretti

  Relaterade artiklar

  Till toppen