Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 10 augusti

  Väder inte Force majeure

  Flera odlare har lyft frågan om huruvida årets skördekatastrof kan klassas som Force majeure, som kan frigöra en part från ett avtal.

   Lantmännen: Det går inte att komma ur spannmålsavtal genom att klassa skördekatastrofen som force majeure.
  Lantmännen: Det går inte att komma ur spannmålsavtal genom att klassa skördekatastrofen som force majeure. FOTO: Patrik C Österberg / IBL Bildbyrå

  En Force majeure-klausul finns i de flesta avtal och gäller en oväntat och oförutsägbar händelse. Eftersom ingen kunde förutse årets torka har frågan om huruvida detta kan användas för att komma ur spannmålskontrakt kommit upp. Men Lantmännens svar på denna fråga är nej.

  – Force majeure finns i alla typer av lantbrukskontrakt, både nationella och internationella, och handlar till exempel om krig, krigshandling, inbördeskrig eller en arbetsmarknadskonflikt, säger Mikael Jeppsson.

  Däremot ingår inte väderhändelser i detta eftersom prissäkring inom lantbruket till mycket stor del handlar om att man försäkrar sig mot prissvängningar som beror på väder, menar han.

  LÄS OCKSÅ: Torkan kan ge brist på foder i åratalLÄS OCKSÅ: Halv miljard i stöd för bönder hålls inne

  Till toppen