Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 20 augusti 2019

  Vad händer om företagen inte levererar?

  Trots noggrann riskbedömning innan lånelöfte ges, är det svårt att veta hur ett företag kommer att må i framtiden.

  VD Helena Silvander på Tillväxtbolaget för Sveriges Lantbrukare säger att ambitionen givetvis är att alla ska klara av att få lönsamhet i sina investeringar.

   ”Jag går bara in i företag jag faktiskt tror på”, säger Helena Silvander, VD på Tillväxtbolaget för Sveriges Lantbrukare.
  Bild 1/2 ”Jag går bara in i företag jag faktiskt tror på”, säger Helena Silvander, VD på Tillväxtbolaget för Sveriges Lantbrukare. FOTO: Mostphotos
   Helena Silvander, VD på Tillväxtbolaget för Sveriges Lantbrukare.
  Bild 2/2 Helena Silvander, VD på Tillväxtbolaget för Sveriges Lantbrukare. FOTO: Privat

  Då låneverksamheten är så pass nystartad har inga återbetalningar trillat in än och det går inte att svara på hur det kommer att gå för de bolag som har beviljats lån.

  – Ambitionen är givetvis att alla ska klara av att få lönsamhet i sina investeringar, säger VD Helena Silvander på Tillväxtbolaget för Sveriges Lantbrukare.

  Vad händer om en verksamhet inte går bra, och inte kan betala tillbaka lånet?

  – Min ambition är att stötta kunderna under hela processen. Jag lämnar dem inte ifred utan har en tät och tight dialog med, återkoppling och analys, och erbjuder att vara bollplank under hela tiden som vi är engagerade. Då lär jag förhoppningsvis få signaler om något har gått snett i ett tidigt skede så att man kan lösa det.

  Målet är att se till att de kan få rätsida på företagen om något går fel, och göra allt för att undvika kreditförluster.

  – Alternativt får man avveckla precis som man får avveckla om en bank har finansierat.

  Skulderna ökar, är inte risken att tillväxtbolaget bygger på dem ännu mer och gör att lantbrukare hamnar i större knipa?

  – De som inte kan få affärer att gå ihop finns ingen vits med att låna pengar till. Man måste kunna ro det i hamn. Det är grundläggande. Därför är det också viktigt att jag träffar företagaren innan beslut och gör en grundläggande analys.

  Historiskt har tillväxtbolaget inte haft några större kreditförluster, enligt Helena Silvander, och de verksamheter som har fått lånelöfte går som de ska.

  – Jag går bara in i företag jag faktiskt tror på. Det gagnar ingen att låna ut pengar till något som inte kan bära sig på kort och lång sikt. Inte för varken företagare eller oss. Finns signaler så är ambitionen från vår sida att hjälpa till så man inte gör förlust, säger Helena Silvander.

  Relaterade artiklar

  Till toppen