Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 6 april 2018

  3 200 djur vaccineras vid Omberg

  För tredje året vaccineras nu djuren som ska beta vid Omberg i sommar mot mjältbrand.

   Efter mjältbrandsutbrottet på Omberg 2016 ska betesdjuren vaccineras minst fem betessäsongen. I år blir det tredje säsongen och 3 200 djur vaccineras.
  Efter mjältbrandsutbrottet på Omberg 2016 ska betesdjuren vaccineras minst fem betessäsongen. I år blir det tredje säsongen och 3 200 djur vaccineras. FOTO: Hans Dahlgren

  Får och nötkreatur som ska beta i området under tiden 1 maj till 30 september måste vara vaccinerade mot mjältbrand innan de släpps ut. Det för att minska risken för ett nytt mjältbrandsutbrott.

  Det var 2016 som mjältbrand bröt ut på Omberg och drabbade bland annat nötkreatur och en häst. Bedömningen är att vaccinationer måste ske under minst två betessäsonger till.

  ”Idisslare är betydligt känsligare för mjältbrand än människor och genom att beta blir de mycket mer exponerade. Därför behöver idisslare som betar i området skyddas genom vaccination för att skydda djuren och hindra att nya dödsfall inträffar”, säger Maria Lundh på Jordbruksverket i ett pressmeddelande.

  Jordbruksverket upprättar en tillfällig vaccinationscentral i Ödeshög. Därifrån utgår teamen som ska vaccinera cirka 3 200 nötkreatur och får inna de släpps på bete.

  All sanering efter utbrottet 2016 är klar och det är inte farligt för människor att vistas i området på grund av utbrottet.

  LÄS OCKSÅ: Drabbade djurägarna om mjältbrandsutbrottetLÄS OCKSÅ: Miljoner till forskning om mjältbrandLÄS OCKSÅ: Förlängd vaccinationstid vid Kvismaren i ÖrebroLÄS OCKSÅ: Mjölkkor döda i nytt takras

  Relaterade artiklar

  Till toppen