Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 14 januari

  V ställer krav för att släppa fram Löfven

  Vänsterpartiet är inte berett att släppa fram S-ledaren Stefan Löfven som statsminister – ännu.

  – Det finns orimligheter som vi först måste hantera, säger V-ledaren Jonas Sjöstedt.

  FOTO: Mostphotos

  Det hänger nu på Vänsterpartiet om Stefan Löfven kan bli framröstad av riksdagen som statsminister för en ny S-MP-regering med stöd av C och L på onsdag den 16 januari.

  – Vi ser problem. Vi är både förvånade och besvikna över hur långt höger ut Stefan Löfven varit beredd att gå. Det skulle bli den mest högervridna socialdemokratiska regering Sverige sett.

  Att V vill ha en regering med Stefan Löfven som statsminister finns det dock ingen tvekan om. Men i dag är Sjöstedt inte beredd att släppa fram honom.

  – Så som situationen är nu, när det gäller att försöka trycka ut oss från normalt politiskt inflytande, så är vi inte där. Vi söker därför vägar framåt. Vi kommer använda de kommande dagarna för att hitta lösningar, vilket jag är övertygad om att Löfven också vill ha.

  – Om situationen förblir oförändrad, så kommer vi inte att kunna rösta gult, det går inte, säger Jonas Sjöstedt.

  Det kan behövas någon dag av förhandlingar för att få klargjort om V kan acceptera Stefan Löfven som statsminister, enligt Jonas Sjöstedt

  Han kräver bland annat att reformer som V och S gjort upp om under föregående mandatperiod säkras och att det tydliggörs att det är aktuellt med fortsatt samarbete mellan S och V.

  – Vi är en del av regeringsunderlaget. Våra mandat är en förutsättning för att den här regeringen ska komma till. Vi accepterar inte att inte kunna samarbeta under vanliga former i frågor som inte har med budget att göra med S under kommande regeringen, säger han.

  Om reformerna som S och V har gjort upp om under föregående mandatperiod vill han ha garantier för att de bevaras och hedras.

  – Vi vill att de som har tagits bort ska återinföras. Vi vill att de ska hedra dem och fortsätta de få inslag som finns av rättvisa och jämlikhet i den svenska politiken.

  Något formellt dokument kräver han inte.

  – Vi är inte Liberalerna. Vi delar inte med oss av våra papper och vi berättar inte exakt hur förhandlingarna går till, utan det tar vi i förtroende mellan mig och Stefan Löfven i förhandlingsrummet.

  I helgen sade både Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet slutligt ja till den 73-punktsöverenskommelse de tecknat med S, för att stödja en S-MP-regering.

  Om V aktivt röstar nej i omröstningen på onsdag faller Stefan Löfvens planer på att bli statsminister den här rundan och överenskommelsen med C, L och MP också.

  Viktiga datum i regeringsjakten

  14 januari: Talmansrunda genomförs med alla partiledarna och talmannen presenterar därefter en statsministerkandidat.

  16 januari: Statsministeromröstning hålls i riksdagen. Den partiledardebatt som skulle hållas den dagen flyttas till den 30 januari.

  Om ingen statsminister blir vald i tredje omröstningen kommer en fjärde och sista statsministeromröstning hållas den 23 januari. Förslaget till statsminister kommer då att läggas fram den 21 januari. Misslyckas även den fjärde omröstningen ska ett extraval utlysas. Valmyndigheten rekommenderar att ett eventuellt extraval hålls söndagen den 7 april.

  Relaterade artiklar

  Till toppen