Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 17 maj 2017

  "Utvecklingen går åt fel håll"

  I måndags aviserade Jordbruksverkets generaldirektör Leif Denneberg att han lämnar sitt uppdrag. Nu berättar han för ATL varför han väljer att gå vidare.

   Jordbruksverkets generaldirektör Leif Denneberg har tröttnat på byråkratin.
  Jordbruksverkets generaldirektör Leif Denneberg har tröttnat på byråkratin. FOTO: Jordbruksverket

  Leif Denneberg förordnande som generaldirektör på Jordbruksverket går ut nästa år. Då har han arbetat på myndigheten i 25 år.

  Under hans tid som generaldirektör har myndigheten haft stora bekymmer att göra stödutbetalningar i tid. Det nya IT-systemet har varit svårt att få ordning på. Kritiken mot Jordbruksverket har stundtals varit hård.

  Till ATL säger han nu att han i grunden är en genuin avreglerings- och förenklingsmänniska, men att EU:s jordbrukspolitik konstant går fel riktning.

  – EU-regelverkens enorma komplexitet har varit ett otroligt tungt hinder för önskvärda enkla och snabba administrativa lösningar för såväl våra brukare som myndigheter. Ganska snart påbörjas arbetet med nya osäkra reformer i samband med Brexit, säger Leif Denneberg.

  Känner ingen nytändning

  Det står klart att Leif Denneberg inte känner nytändning inför det arbetet och att det har påverkat hans vägval. Han vill ge regeringskansliet gott om tid för att hitta en ny generaldirektör. Den nya myndighetschefen ska få komma på plats i god tid och få förbereda sig inför det arbete som väntar, säger han.

  Svår balansgång

  Den största utmaningen har varit att skapa administrativa genvägar för säkra utbetalningar utan att riskera böter från EU och återkrav från lantbrukare som befunnit sig i likviditetsproblem.

  – Även om Sverige tillhört de EU-länder som betalat ut stödet snabbast så har det inte hjälpt enskilda som får vänta. Det har varit jobbigt och jag har full förståelse för deras bekymmersamma situation, säger Leif Denneberg.

  LÄS OCKSÅ ”Måste förstå bondens vardag”

  Relaterade artiklar

  Till toppen