Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 9 augusti

  Jämtgetter på rymmen besökte badplats på Lidingö

  Badgästerna på Breviksbadet på Lidingö i Stockholm fick ett oväntat besök när ett gäng hungriga getter plötsligt dök upp vid poolen.

  – De klampade in och åt på växterna vid poolen, besökarna verkade uppskatta det, sa Lova Karlberg, anställd på Breviksbadet, till SVT.

  Det visade sig vara getter av den utrotningshotade lantrasen Jämtgetter som var på promenad. De tillhör den ideella föreningen Get2gether och passade på att göra en utflykt när elen slogs av i hagen.

  – Vi var rädda för gnistbildning och slog därför av elen. Då tyckte getterna att det var dags att besöka badplasten, säger Henrik Pontén, ordförande för Get2gether, till ATL.

   Getter på rymmen överraskade i onsdags badgäster på Breviksbadet på Lidingö, som ligger ungefär 500 meter från den hage där getterna brukar vistas. Att promenera är getterna dock vana vid, då de blir vallade varje dag.
  Getter på rymmen överraskade i onsdags badgäster på Breviksbadet på Lidingö, som ligger ungefär 500 meter från den hage där getterna brukar vistas. Att promenera är getterna dock vana vid, då de blir vallade varje dag. FOTO: Pär-Johan Emanuelsson

  De kunde dock snabbt hämta hem getterna igen.

  – Fördelen med getter är att de älskar människor, så de är lätta att fånga in, säger Henrik Pontén.

  – Getter är fantastiska djur, men de är också fantastiska rymmare. Det ligger i deras natur, tillägger han.

  Efter äventyret vid badplatsen hade getterna ”after beach” och låg en lång stund vid ladan och vilade ut.

  Arbetar för biologisk mångfald och integration

  Get2gether är en ideell förening som har flera mål med sitt arbete. De arbetar bland annat med att bevara närmiljön genom ”ekologisk slyröjning” i igenväxande marker och de tillverkar även getost. De vill också ge fler människor tillfälle att möta getter och lära känna dem. Nästa vecka väntar föreningen och getterna besök från Kina.

  – Getter är fruktansvärt sociala djur. De är lite som hundar, så positiva och glada djur, säger Henrik Pontén.

   Getterna pustar ut efter äventyret.
  Getterna pustar ut efter äventyret. FOTO: Privat

  Get2gether är också ett integrationsprojekt, som bland annat har tagit emot nyanlända från Afghanistan som har hjälpt till med att ta hand om getterna.

  – De hade fantastiskt god hand med getterna. En del har ju erfarenhet av att ta hand om getter och liknande djur från Afghanistan och det märktes verkligen.

  Fungerar som biologiska superröjsågar

  Henrik Pontén tillägger att han tycker att getter är en underskattad resurs inom jordbruket.

  – I dessa tider av foderbrist finns det en klar fördel med getter, som kan äta foder som många andra djur inte kan klarar att äta. Man kan släppa in getter i ett område med sly och taggiga buskar och efter en tid är det rensat och man har bara en park kvar. Getter är som biologiska superröjsågar.

  LÄS OCKSÅ: Satsade på get och hotad rasLÄS OCKSÅ: Paret skulle ha geten som husdjur

  Till toppen