Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 29 december 2017

  Utländsk filé i butikernas annonser

  Kommuner, landsting och restauranger köper svenskt kött som aldrig förr. Men i de tio största matkedjornas nyårskampanjer dominerar den utländska oxfilén.

  FOTO: Mostphotos, bildmontage

  Endast två av tio matkedjor gör reklam för svensk oxfilé i sina annonsblad som gick ut till hushållen i veckan. Väl i butik kan köparen säkert få tag på svensk oxfilé.

  Men det är inte den som kedjorna gör reklam för, visar ATL:s genomgång. Trots att det just nu råder en stor efterfrågan på svenskmärkt kött i samhället lockar i stället sex av tio med brasiliansk oxfilé för runt 200 kronor kilot.

  Fryst kött billigast

  De två kedjor som har med svensk oxfilé i sina annonsblad är Ica Kvantum och City Gross. I deras kampanjer kostar den svenska filén drygt trehundra kronor per kilo.

  Alla de andra har valt att bara annonsera den utländska filén. Den billigaste oxfilén i ATL:s genomgång, är från Nya Zeeland, den är fryst och kostar 139 kronor per kilo.

  Efterfrågan styr

  Tobias Rydergren, som är pressansvarig på Coop, har tidigare framhållit det svenska köttet som det bästa och mest hållbara valet, men säger samtidigt att det är svårt att möta efterfrågan under vissa storhelger.

  – När man väl äter kött så ska man äta det svenska. Det är det bästa och mest hållbara valet. Sedan finns det vissa köttdetaljer, som fläsk- och oxfilé, där det är brist och vi behöver ha importerat kött för att möta efterfrågan, har Tobias Rydergren tidigare sagt till ATL.

  I sammanställningen är Ica-gruppen uppdelat i Maxi, Supermarket och Kvantum.

  LÄS MER: Därför väljer Ikea utegris till julbordetLÄS MER: Public service och de gulliga grisarna LÄS MER: Många fördelar för små nötproducenter

  Till toppen