Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 2 januari

  Utländsk oxfilé stoppades

  Tillgången på billigt brasilianskt kött inför nyår blev inte så stor som importören Norvida hade hoppats på. En miss av det grövre slaget gjorde att veterinärerna vägrade att ta in ett betydande parti nötkött i EU.

  De stora dagligvarukedjorna marknadsförde i första hand utländsk oxfilé i sina nyårsblad. Det kunde ATL berätta under nyårsveckan.

  Trots att det just nu råder en stor efterfrågan på svenskmärkt kött i samhället lockade i stället sex av tio kedjor med brasiliansk oxfilé för runt 200 kronor kilot i sina annonsblad.

  Men tillgången på det billiga brasilianska köttet blev inte så stor inför nyår som importören Norvida hade hoppats på. På grund av en administrativ miss i importkedjan stoppades nämligen ett stort parti nötkött vid EU-gränsen.

  – Det är ett antal containrar som skulle till Sverige och andra länder som stoppades av veterinärer i Rotterdam, säger Calle Ramvall, miljö- och kvalitetschef på köttimportföretaget Norvida.

  Påverkade försäljningen

  Enligt Calle Ramvall var det inte något fel på varorna, men eftersom dokumenten inte gick att korrigera i tid fick leveransen stoppas helt.

  – Det är inget konstigt mer än att EU har ändrat sitt system för hälsocertifikat. Ett antal länder, som Brasilien och Argentina har haft svårt att tolka reglerna så det har blivit fel i papprena, säger han.

  Calle Ramvall kan inte uttala sig om hur många ton som påverkades, men säger att importstoppet sannolikt fick en viss påverkan på nyårsförsäljningen.

  – Men det var många ton. Det var en månads export som påverkades, och lite extra nu eftersom det var nyår. För Sverige är oxfilé och nötkött väldigt stort till nyår.

  Och även om det fanns oxfilé i handeln fanns det säkert konsumenter som inte kunde köpa oxfilé till nyår, fortsätter Calle Ramvall.

  Ska inte hända igen

  Norvida levererar importerat kött till merparten av de stora livsmedelskedjorna. Men vad som händer med köttet nu vet inte Calle Ramvall eftersom Norvida inte är inblandad i processen.

  – Man får hoppas att varorna kommer till nytta någonstans, för det vore synd om ett antal ton blir förstörda på grund av administrativa regler.

  Efter klargörande samtal i importörsledet pekar nu allt på att liknande problem inte ska uppstå igen, enligt Calle Ramvall.

  LÄS ÄVEN: Nederländska grisar utmanar svenska

  LÄS ÄVEN: Utländsk filé i butikernas annonser

  Läs mer om

  Till toppen