Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 21 mars 2019

  Efter 50 år som medlem – blev utförd av vakt från Lantmännens stämma

  När Douglas Selling tog till orda på stämman i Lantmännen ifjol blev han utförd av en vakt. Nu efterlyser han fler möjligheter för enskilda medlemmar att diskutera investeringar, chefslöner och utdelningar i bolaget.

   Douglas Selling tycker att Lantmännen delar ut för lite till medlemmarna och för mycket till cheferna.
  Douglas Selling tycker att Lantmännen delar ut för lite till medlemmarna och för mycket till cheferna. FOTO: Oskar Schönning

  När ATL besöker Douglas Selling är han i snickartagen. Under de 50 år som han och hans fru Solveig Selling varit lantbrukare har de varit verksamma inom de flesta av lantbrukets grenar.

  – Vi har alltid byggt det mesta själva, säger Douglas Selling och visar upp en välstädad spannmålstork med kapacitet att torka 54 ton spannmål åtta procent per dygn.

  Verksamheten består numera av spannmålsodling och uppfödning av köttdjur. Till det kommer uthyrning av stallplatser, lokaler och bostäder samt entreprenadverksamhet. Totalt sysselsätter bolaget sju personer på heltid, inklusive ägarna.

  Har greppat mikrofonen

  Douglas Selling är ingen okänd figur i Lantmännensammanhang. Sedan det blev klart att barn- och barnbarn är intresserade av att fortsätta med lantbruket har han besökt ett antal regionala stämmor i bolaget. Han tillstår villigt att han flera gånger greppat mikrofonen när andra suttit tysta.

  Han säger att han i flera år drivit linjen att Lantmännen borde dela ut mer av sitt kapital till ägarna. Uppåt en och en halv miljard finns det utrymme för, menar han.

  – I tider som vid förra årets extremtorka borde det gå att betala ut mer, särskilt om man beaktar det faktum att Lantmännen köper upp företag runt om i världen och har en mycket hög soliditet, säger Douglas Selling

  Han anser även att ersättningarna till ledande befattningshavare har spårat ur.

  – Det sänder ut felaktiga signaler. De flesta lantbruken i Sverige omsätter inte vad en chef har i lön, säger Douglas Selling.

   Douglas Selling är ingen okänd figur i Lantmännensammanhang.
  Douglas Selling är ingen okänd figur i Lantmännensammanhang. FOTO: Oskar Schönning

  ”Håll käften”

  Men han anser att det inte finns något forum i Lantmännen för att diskutera dessa frågor. Vid en av de lokala stämmorna sa ordföranden enligt Douglas Selling till och med: ”Har ni inget vettigt att säga kan ni lika bra hålla käften för ikväll har vi bråttom”. Ingen av de förtroendevalda på mötet ska ha invänt.

  – De lokala stämmorna kan inte bara vara till för att äta och hålla olika val till riksorganisationen, säger han.

  Utförd med vakt

  Den händelse som påverkat Douglas Selling mest utspelade sig dock på Lantmännen riksförbundsstämma ifjol. Han berättar att han åkte dit och registrerade sig som åhörare eftersom han inte är förtroendevald. Stämman öppnades och Lantmännens ordförande Per Lindahl tog till orda genom att fråga stämman om Douglas Selling fick närvara, men samtidigt inte få lov att yttra sig. Stämman svarade ja.

  – Jag funderade då givetvis varför bara jag och ingen annan blev utpekad på detta sätt, säger Douglas Selling i dag.

  Lantmännen svarar: Vi har en bra möteskultur

  Han kände att han ville förklara för stämman att han bara var där för att lyssna och fick en mikrofon vilket ska ha lett till att ordföranden för mötet höjde rösten åt honom och sa att han inte fick tala. En vakt tillkallades och Douglas Selling fördes ut ur lokalen. Väl hemma på gården fick han ett telefonsamtal från en representant från Lantmännen som beklagade det som hänt och sa att ordförande Per Lindahl skulle höra av sig och förklara varför just han blev behandlad på detta sätt. Men Per Lindahl har fortfarande inte ringt, säger Douglas Selling.

   ”De lokala stämmorna kan inte bara vara till för att äta och hålla olika val till riksorganisationen”, säger Douglas Selling.
  ”De lokala stämmorna kan inte bara vara till för att äta och hålla olika val till riksorganisationen”, säger Douglas Selling. FOTO: Oskar Schönning

  Vill ha bättre möteskultur

  Nu tycker Douglas Selling att möteskulturen borde bli bättre inom Lantmännen.

  – Det kan ju inte vara så att endast ”proffstalare” ska få komma till tals. Det är ju trots allt inte bara de som varit med och byggt upp föreningen, utan det är vi alla med både små och stora lantbruk som gjort föreningen till vad den är idag, säger Douglas Selling.

  Och det är inte bara för att styrelse och ledning inte tycker som du?

  – Nej, säger Douglas Selling och ler.

  – Jag tycker det är viktigt att respektera olika åsikter och uppfattningar, samt att vi kan diskutera hur föreningen ska se ut i framåt i tiden.

  Relaterade artiklar

  Till toppen