Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 9 oktober

  Uteblivet handelsavtal med EU slår mot brittiska fårbönder

  En brittisk landägarorganisation varnar för att den exportberoende brittiska lammsektorn riskerar att drabbas hårt ifall Storbritannien inte kommer överens med EU om ett handelsavtal.

   Lammauktion i engelska Shropshire.
  Lammauktion i engelska Shropshire. FOTO: imageBROKER/John Eveson/FLPA/TT

  När EU och Storbritannien enades om Brexitavtalet som trädde i kraft den 31 januari i år kom parterna överens om att Storbritannien fortfarande skulle vara en del av den gemensamma marknaden fram till den 31 december. Vad som händer sedan förhandlas det om – men för tillfället ser det osäkert ut huruvida parterna ska kunna få till stånd ett nytt handelsavtal innan årsskiftet.

  Enligt landägarföreningen Country Land and Business Association (CLA) skulle införandet av handelstariffer vid ett uteblivet avtal få till följd att priset för lammkött skulle kollapsa i Storbritannien. Tre miljoner slaktade lamm skulle bli kvar i landet, och av dem skulle runt två miljoner inte gå att sälja, enligt föreningens beräkningar som tidningen Politico har tagit del av. 89 procent av allt brittiskt lammkött exporteras till EU i dagsläget.

  John Royle på National Farmers’ Union, Storbritanniens motsvarighet till LRF, menar att beräkningarna verkar rimliga, men att de två miljoner extra lammkropparna troligen skulle komma att frysas snarare än att gå till spillo – men att de likväl skulle bli svårsålda om det brittiska folket inte plötsligt började äta mer lammkött.

  Relaterade artiklar

  Till toppen