Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 10 oktober 2019

  Utdragen handel med foder att vänta på Öland

  Vickleby, Öland

  Många har foder att sälja till bönderna på Öland, men dålig ekonomi på gårdarna kan ge handel ända fram tills i vår, spår lokala LRF-företrädaren Roger Gustafsson. ATL har besökt Öland, som drabbats av den andra torrsommaren i rad.

   På Öland är det stor grovfoderbrist på grund av torka, enligt Roger Gustafsson, LRF i Mörbylånga.
  På Öland är det stor grovfoderbrist på grund av torka, enligt Roger Gustafsson, LRF i Mörbylånga. FOTO: Privat/Roger Gustafsson

  Förra veckan stod det klart att regeringen sa nej till transportstöd för foder till de torkdrabbade bönderna på Öland.

  – Det var besvikelse, utan tvekan. Känslan är att man inte fått helhetsbilden klar för sig, säger Roger Gustafsson, LRF Mörbylånga.

  Det är effekterna av två torksomrar på rad som regeringen inte tycks ha förstått allvaret av, utvecklar han. Grundvattennivåerna har varit dåliga i flera år och efter fjolåret är det också torrt i kassan på många håll.

  – Fjolåret var tufft. Det kommer vi att leva med länge. Och det gör också att torkan i år tar extra hårt, säger Roger Gustafsson.

  Stort stöd

  Till skillnad från i fjol finns ändå foder att tillgå på fastlandet, till bättre priser än förra året dessutom. Roger Gustafsson berättar att han och Caroline Eriksson på LRF i Borgholm fått in flera anbud från lantbrukare på fastlandet som har foder att sälja. Stödet från kollegorna är stort, berättar han.

  – Det är ju nästan som man skäms, var det en som sa. ”I fjol var det lika för mig, i år vet jag knappt vad ska göra av balarna”. Folk är väl medvetna om situationen, säger Roger Gustafsson.

  Hittills har dock handeln varit avvaktande, berättar han. Dels har man velat avvakta regeringens besked och ta in vad som går från åkrarna. Sedan gör årets generella tillgång att det inte är samma huggsexa om fodret, samtidigt som den ekonomiska situationen på gårdarna gör sitt.

  – Nu spekulerar jag, men jag tror att vi får se en utdragen handel. Kanske ända fram till i vår, säger Roger Gustafsson.

   Mats Olsson är lantbrukare på Öland och känner tydligt av effekterna av två torrsomrar.
  Mats Olsson är lantbrukare på Öland och känner tydligt av effekterna av två torrsomrar. FOTO: Oskar Schönning

  ”Något har hänt”

  På Vickleby gård håller lantbrukaren Mats Olsson på att så höstkorn när ATL besöker honom. Det har just kommit ett tjugo millimeters regn för första gången sedan i början av juni, så intervjun får ske under färd i traktorn. Mats Olsson håller upp mobilen och visar den app han helst skulle vilja slippa titta på – SMHI:s.

  – Titta här, de lovar regn om ett par dagar. Men när det närmar sig så försvinner det. Regnen från söder kommer inte som de gjorde förr. Någonting har hänt, säger Mats Olsson.

  Tillsammans med sin bror driver han vidare familjejordbruket, numera på två gårdar. Den största delen är grisproduktion, med 5 000 slaktsvinsplatser. Men de har även 120 dikor. Förutom vall och spannmål till djuren bedriver de även odling av potatis, lök och bönor.

  Tidiga med bevattning

  Den fördel som bröderna Olssons lantbruk har är att de tidigt började med egen bevattning. Mats Olssons pappa började med bevattning redan 1973, då med småspridare. På gårdarna finns nu två stora dammar, som tillsammans rymmer nästan 300 000 kubikmeter vatten.

  Och just dikning, bevattning och markkartering är tre saker som nämns för att rusta Öland för flera torrsomrar. När familjens dammar byggdes i början av 1980-talet fanns ett fåtal andra dammar på Öland, nu finns det 30-40 stycken, berättar Mats Olsson. Intresset är stort och det är jättemånga som frågar, säger han.

   Ventil till bevattningsanläggning på Vickleby gård på Öland.
  Ventil till bevattningsanläggning på Vickleby gård på Öland. FOTO: Oskar Schönning
   En av två dammar som förser bröderna Olssons lantbruk med vatten.
  En av två dammar som förser bröderna Olssons lantbruk med vatten. FOTO: Oskar Schönning

  Finns inget facit

  Men trots att bevattningssystemet täcker in det mesta av brödernas marker, är det ändå tydligt att de senaste torrsomrarna har påverkat Mats Olsson mycket. Det surrar i mobilen när en anställd ringer. Det är så torrt i marken att han inte får ner plogen när han ska bryta en vall.

  Vad gör ni då?

  – Ja, vad gör man? Är det här den nya normalsituationen så är det jättejobbigt. Vad ska man fråga om, vad ska man göra? Det finns inget facit. Ändå har man något hopp om framtiden, det måste man ha, säger Mats Olsson.

  Relaterade artiklar

  Till toppen