Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 9 februari

  Utdragen betkampanj en ekonomisk nitlott

  Nu går den rekordlånga sockerbetskampanjen äntligen i mål. Den utdragna säsongen är en ekonomisk nitlott för vissa odlare då kvaliteten försämrats på långlagrade betor.

   Örtofta sockerbruk.
  Örtofta sockerbruk. FOTO: Staffan Andersson/TT

  På måndagen levererades de sista lassen betor till sockerbruket i Örtofta och under tisdagsdygnet slutar sockerbruket skära betor, vilket är definitionen på kampanjslut.

  De första betorna levererades 15 september och när nu kampanjen går i mål 9 februari är det den längsta kampanjen hittills. Förklaringen är upprepade driftstörningar i sockerfabriken.

  Även i fjol var det problem, och för att vara på den säkra sidan öppnade bruket en vecka tidigare i höstas. Men förra säsongens rekordlängd passerades ändå i fredags.

  – Det har tyvärr varit ytterligare en rekordlång kampanj och alla tycker nog att det är skönt att den nu är över, säger Anders Lindkvist, generalsekreterare på Betodlarna.

  Han säger att kvaliteten på betorna har varit bra ändra fram till för en dryg vecka, tio dagar sedan då det varit kvalitetsanmärkningar på vissa partier.

  Började brytas ned

  Skälet är den långa lagringstiden i stukan som blivit följden av den begränsade kapaciteten på sockerbruket. Mellan tummen och pekfingret går gränsen för lagring vid 60 dagar – sedan är risken att sockerbetan börjar brytas ned, vilket visade sig i år.

  – Det stora kollektivet av odlare är inte drabbat, men det kan bli kännbart ekonomiskt för enskilda som levererat de sista tio dagarna på kampanjen. Är det större mängder som är skadade finns en internförsäkring. Har du fått mycket fördärvat kan man säga att självrisken är de första 40 tonnen, säger Anders Lindkvist.

  Ett ton betor tingar så här i början av februari 380 kronor. 40 ton skulle därmed ge en förlust på 15 200 kronor.

  På sockerbruket infaller nu några intensiva underhållsmånader fram till sommaren. Först ska utrustningen kokas ur och rengöras under ett par dagar, men redan på måndag i nästa vecka börjar underhåll och reparation inför kampanjen 2021/2022.

  Enligt Olof Dahlgren, fabrikschef på Örtofta, handlar det bland annat om en skruvtransportör som gjort driften ojämn men också problem i indunstningen som inte kunnat köras med full effekt. Ett annat fokusområde blir sockerhuset som togs i drift förra året.

  – Det kommer att bli lite pressat eftersom kampanjen varade flera veckor längre än planerat. Det är tid som vi egentligen skulle ha lagt på underhåll, säger han.

   Arkivbild från sista dagen på betkampanjen 2018-19.
  Arkivbild från sista dagen på betkampanjen 2018-19. FOTO: Hans Dahlgren

  ATL TV: Lång process till färdigt socker

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen