Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 5 januari

  Utbrott av fågelinfluensa på polska kalkongårdar

  Kalkonuppfödare i östra Polen har drabbats av ett utbrott av fågelinfluensa av typen H5N8. Upp emot 40 000 fåglar kan komma att slaktas för att förhindra vidare spridning.

   Ankor gasas ihjäl efter ett utbrott av fågelinfluensa av typen H5N8 på en gård i Latrille i sydvästra Frankrike i januari 2017.
  Ankor gasas ihjäl efter ett utbrott av fågelinfluensa av typen H5N8 på en gård i Latrille i sydvästra Frankrike i januari 2017. FOTO: Bob Edme/AP/TT

  Enligt uppgifter till nyhetsbyrån Reuters är det tre gårdar i det aktuella området som har drabbats av viruset. Polen är Europas största fjäderfäproducent, och det uppges finnas 350 000 fjäderfän inom en radie av tre kilometer från de drabbade gårdarna.

  Fågelinfluensa av typen H5N8 kan potentiellt smitta mellan djur och människa – men den risken är mycket liten. Senast Polen drabbas av just den här fågelinfluensatypen var 2017. Samma år drabbades även en gård utanför Nyköping av H5N8, där Jordbruksverket beslutade att hela besättningen på 50 000 värphöns skulle avlivas.

  Relaterade artiklar

  Till toppen