Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 1 december 2016

  "Utan bredband kan jag inte driva mitt lantbruk"

  När Telia avvecklar fast telefoni och bredband drabbas grisbonden Klas-Erik Andersson hårt.

  FOTO: Leif Jäderberg

  Nordanstig är hårdast drabbat i landet när Telia avvecklar fast telefoni och bredband för 10 000 kunder i landet under hösten. I går, den 30 november, stängde Telia 20 telestationer i Nordanstig.

  Telia säger att kopparnätet är föråldrat men i Nordanstig har politiker vädjat att Telia ska skjuta upp avvecklingen och till och med erbjudit sig att driva kopparnätet själva.

  Grisbonden Klas-Erik Andersson, som också är ordförande i Gnarps LRF-avdelning, är en av dem som drabbas. Han levererar årligen cirka 4 200 slaktsvin och företaget omsatte 6,5 miljoner kronor förra året.

  Han har bland annat ett larmskåp som övervakar foder och fläktar i stallet. Fram till i går var skåpet anslutet till kopparnätet och kunde larma vid driftstörningar.

  I dag är Klas-Erik Andersson hänvisad till mobilnätet istället.

  – Det känns fyrkantigt och landsbygdsfientligt. Vi vet att det mobila nätet inte är bra, på flera platser har man dålig mottagning eller internetuppkoppling. Där är det bara fast koppar som gäller, säger Klas-Erik Andersson till SVT Gävleborg.

  Läs mer: Ministern: Alla ska ha bredbandLäs mer: Röj undan hindren för landsbygdens företagLäs mer: Nya regler ska snabba upp utbyggnaden av bredbandLäs mer: Kräver att Telia skjuter på avveckling av kopparnätet

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen