Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 7 februari

  Därför står USA:s bönder fast vid Trump

  Des Moines.

  USA:s bönder har drabbats hårt av Donald Trumps handelskrig med Kina. Men ändå är deras stöd för presidenten rekordstort inför valet 2020.

   Trots att USA:s handelskrig med Kina har drabbat lantbruket hårt är stödet till president Donald Trump rekordstort.
  Trots att USA:s handelskrig med Kina har drabbat lantbruket hårt är stödet till president Donald Trump rekordstort. FOTO: Rex/TT och Shutterstock/TT

  Handelskriget mellan världens två största ekonomier har fått den amerikanska jordbruksexporten till Kina att rasa, från 19,5 miljarder dollar 2017 till 9,1 miljarder året därpå. 2019 gick exporten upp något, till 12,3 miljarder för perioden januari till november. Men för USA:s bönder har handelskriget fört med sig kraftiga inkomstbortfall. Konkurserna bland jordbrukare ökade med 20 procent under 2019, till de högsta nivåerna sedan 2011.

  83 procent nöjda

  Trots detta står många av USA:s bönder fast vid mannen som inledde handelskriget med Kina: 83 procent av USA:s bönder är nöjda med Donald Trumps arbete som president, enligt en färsk undersökning från jordbrukstidskriften Farm Journal. Det är den högsta siffran sedan han tillträdde.

  – Jordbrukssektorn gillar många av de förändringar som Trump har drivit igenom och upplever att han pratar mer om jordbruk än någon tidigare president, säger Jim Wiesemeyer, analytiker på Pro Farmer, en nyhetssajt som bevakar jordbruksindustrin.

  – Många bönder håller med om att USA var tvunget att utmana Kinas tydliga övertramp när det gäller frihandelsregler, fortsätter Jim Wiesemeyer.

  Det var 2018 som handelskriget inleddes med att USA satte importtullar på kinesiska varor. Bakgrunden var att Donald Trump menade att USA är missgynnat i handeln med landet. Kina svarade med att sätta strafftullar på flera amerikans­ka jordbruksprodukter, där­ibland sojabönor, durra, fläskkött och bomull.

  På landsbygden i USA:s ”jordbruksbälte” i Mellanvästern röstade över 75 procent av väljarna på Donald Trump i valet 2016. Genom att sätta ekonomisk press på denna viktiga väljargrupp ville Kina förmå Donald Trump att avsluta handelskriget.

  Tufft 2019

  Minskade inkomster i kombination med torka och översvämningar i Mellanvästern gjorde att 2019 blev det tuffaste året för USA:s jordbrukare på länge. Trumpadministrationen har kompenserat böndernas uteblivna intäkter med stora subventioner: 22,4 miljarder dollar under förra året, den högsta siffran på ett decennium.

  – Trump vet att landsbygdsrösterna hjälpte honom att blir president 2016 och att han inte kan förlora en jordbruksdelstat i det kommande valet, säger Jim Wiesemeyer.

  – Det gör att Trump har ett stort intresse för jordbrukare och jordbruksekonomin.

  I mitten av januari skrev Donald Trump och Kinas vice premiärminister Liu He under ett avtal som innebär en paus i handelskriget. Det så kallade fas ett-avtalet som träder i kraft i mitten av februari innebär bland annat att Kina lovar att köpa jordbruksprodukter till ett värde av i genomsnitt 40 miljarder dollar om året de kommande två åren. En kraftig ökning mot tidigare nivåer. USA sänker samtidigt en del tullavgifter och låter bli att införa nya strafftullar på kinesiska varor.

  Avtal med frågetecken

  Men många experter ifrågasätter om Kina kommer att klara av att uppfylla villkoren om ökad import. Jenny Hopkinson på National Farmers Union, en av USA:s största jordbrukarorganisationer, ser frågetecken i avtalet.

  – Det är bra att spänningarna mellan länderna minskar något och att importen ökar, men vad händer när de två åren är över? säger Jenny Hopkinson.

  – Är summorna realistiska? Det här sker också mitt i en tid när Kina måste hantera ett stort sjukdomsutbrott, och frågan är hur det kommer att påverka dessa inköp. För att hinna komma upp i de nivåer som Kina gått med på måste inköpen börja mycket snart.

  LÄS OCKSÅ: ”Vi jordbrukare fick ta hela smällen”

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen