Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 11 november

  USA:s bönder splittrade om Biden

  New York.

  USA:s bönder är hårt prövade. Att Joe Biden bli president innebär en mer stabil situation för landets lantbrukare, menar bondeorganisationen National Farmers Union. Men liksom i förra valet röstade en stor del av USA:s landsbygd på Donald Trump.

  Det har varit ett tufft år för bonden Aaron Lehman i Iowa i den amerikanska Mellanvästern. När ATL träffade honom på hans bondgård i februari led han av stora problem med lönsamheten på sina sojafält. President Trumps handelskrig med Kina hade lett till minskad export och lägre intäkter. Sedan kom coronapandemin och dessutom hårda stormar under sommaren som slog mot majsskörden. Men efter Joe Bidens seger i presidentvalet den 3 november känner Aaron Lehman viss tillförsikt.

  – Jag tror att vi kommer att få se en mer genomtänkt handelspolitik med Joe Biden som president, säger Aaron Lehman.

   Aaron Lehman är lantbrukare i Iowa och ser positivt på Joe Bidens löften statligt stöd till bönder som satsar på klimatpositiva odlingsmetoder.
  Aaron Lehman är lantbrukare i Iowa och ser positivt på Joe Bidens löften statligt stöd till bönder som satsar på klimatpositiva odlingsmetoder. FOTO: Mattias Lundblad

  Biden har lovat handelsrelationer som är mindre präglade av konflikter.

  – Det var bra att Trump stod upp mot Kina, men tyvärr gjorde han det på ett sätt som gick ut över bönderna.

  ”Trumps regering ignorerat klimatarbete”

  Aaron Lehman hoppas också på större satsningar på förnybar energi och en ambitiös klimatpolitik med Biden i Vita huset.

  – Bönder drabbas hårt av att vädret blivit allt mer extremt. Men Trumps regering har ignorerat och till och med rullat tillbaka klimatarbetet, säger Aaron Lehman.

  Han ser positivt på Bidens löften om statligt stöd till bönder som satsar på odlingsmetoder som kan minska koldioxidutsläppen.

  Men många lantbrukare ville ge Trump förnyat förtroende. I valet 2016 röstade 72,6 procent av bönderna på Trump, och i år kan siffran visa sig vara ännu högre. Enligt en undersökning inför valet från jordbrukstidningen Farm Futures, planerade omkring 75 procent av de svarande bönderna att lägga sin röst på Trump i årets val. Detta eftersom de anser att Trump står på deras sida mot hårdare miljöregleringar och högre skatter. Trump levererade också ett rekordstort ekonomiskt stöd till jordbrukare inför valet, för att kompensera för uteblivna intäkter till följd av handelskriget.

  – Det ekonomiska stödet har mest fungerat som tillfälliga plåster på såren, och hjälpte framförallt de största jordbruken, säger Mike Stranz på National Farmers Union, som organiserar drygt 200 000 lantbruk i USA.

  Han tror på en gynnsammare exportmarknad med Biden som president.

  – Mycket av de ekonomiska problem som amerikanska bönder haft de senaste åren beror på handelskriget med Kina. Sättet som Trump har skött det har försatt USA:s bönder i en mycket sårbar position. Jag tror att Bidens regering kommer hantera relationen med Kina på ett mer balanserat sätt.

  Så röstade USA:s största jordbruksdelstater

  Texas: Trump 52,2 procent – Biden 46,4 procent

  Missouri: Trump 56,9 procent – Biden 41,3 procent

  Iowa: Trump 53,2 procent – Biden 45 procent

  Ohio: Trump 53,4 procent – Biden 45,2 procent

  Relaterade artiklar

  Till toppen