Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 26 januari 2019

  Förhandlare: Lösning nära i hormonkonflikt

  USA får snart en egen EU-exportkvot för nötkött som inte behandlats med tillväxthormoner, enligt EU-kommissionens huvudförhandlare.

   Arkivbild.
  Arkivbild. FOTO: Ann Lindén

  EU och USA har sedan i höstas förhandlat om hur USA ska kompenseras för att EU medvetet med importförbudet mot kött från nötkreatur som fått tillväxthormoner bryter mot världshandelorganisationen WTO:s regler. Nu är en lösning där USA får en egen kvot för icke-behandlat kött nära, enligt John Clarke, chef för enheten för internationella relationer på EU-kommissionens generaldirektorat för jordbruk och den som representerar EU i förhandlingarna.

  – Jag hoppas att vi når en överenskommelse inom några veckor, inte månader, sa han när han uppdaterade EU-parlamentets jordbruksutskott om läget i olika handelsfrågor i veckan.

  I dag finns det en kvot på 45 000 ton, men den är öppen för alla villiga exportländer och USA:s del av den har minskat sedan den infördes 2009. Den totala kvoten ska enligt EU-kommissionen inte ökas, vilket kan leda till protester från de andra länder som utnyttjar den i dag, som Australien, Uruguay, Argentina och Nya Zeeland.

  Strafftullar hotar

  Kvoten infördes för att blidka USA som planerade att lägga strafftullar på en rad europeiska produkter. John Clarke var tydlig med vad som väntar om parterna inte kommer överens.

  – Då går vi tillbaka till strafftullar och ingen kvot alls.

  John Clarke talade även om klyftan mellan vad EU och USA prioriterar i de förhandlingar om någon typ av handelsöverenskommelse som förbereds av båda parter just nu. EU-kommissionen har bett medlemsländerna i Rådet om ett förhandlingsmandat där jordbruksprodukter är uteslutna, medan USA:s regering vill att jordbruksprodukter ska vara högsta prioritet.

  – Det är ärligt talat svårt att se hur vi ska kunna förena två så diametralt olika ambitioner.

  EU:s förbud mot hormonbehandlat kött

  EU tillåter inte användning av tillväxthormoner på köttdjur, och inte heller import av kött från behandlade djur. WTO kom 1999 fram till att importförbudet inte är ett godkänt handelshinder, då det saknas tillräckliga vetenskapliga bevis för att hormonbehandlat kött är farligt. Då EU ändå höll kvar vid förbudet förberedde USA strafftullar på bland annat svensk lingonsylt. De planerna lades på is när en överenskommelse om en tullfri kvot på 45 000 ton hormonfritt kött gjordes.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen