Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 17 oktober 2016

  Urmjölken A2 nu i holländska butiker

  De vetenskapliga bevisen för A2-mjölkens fördelar är omtvistade, men kommersiellt är det nu upp till bevis. I dag började två holländska livsmedelskedjor sälja ekologisk A2-mjölk. Pris per liter: Två euro, dubbelt så mycket som för vanlig ekomjölk.

   A2-mjölk har erövrat en plats i de traditionella livsmedelsbutikerna i Holland. Pris per liter: två euro.
  A2-mjölk har erövrat en plats i de traditionella livsmedelsbutikerna i Holland. Pris per liter: två euro. FOTO: Ewa Wildmark

  Det började för 16 år sedan när vetenskapsmän i Nya Zeeland upptäckte att vissa kor producerade mjölk med A2 beta-kasein till skillnad från högproducerande, i regel Holsteinkor som producerar A1 beta-kasein. Vissa forskare hävdar att vanliga högproducerande kor drivits att producera så stora volymer så att det uppstått en annan äggvitestruktur som många mjölkdrickare inte mår bra av.

  Mjölkens moder

  A2 däremot, kallas ur-mjölk. Den produceras bland annat av Guernseykor- och Jerseykor. Men även Holsteinkor ger A2-mjölk, en mjölk som även människor med känslig mage kan dricka.

  Professor Toon van Hooijdonk, på lantbruksuniversitetet i Wageningen, avfärdar historien som nonsens. Enligt van Hooijdonk finns inga vetenskapliga bevis för att A2-mjölk är nyttigare. Vi har heller ingen aning om hur ur-mjölken var sammansatt.

  Succé på Nya Zeeland

  Men på Nya Zeeland blev A2-mjölk snabbt en försäljningssuccé och har nu 16 procent av mjölkmarknaden. A2 Milk Company omsätter 225 miljoner euro, motsvarande cirka 2,1 miljarder kronor årligen och vinsten i fjol var 19 miljoner euro. Succén med A2 mjölk har sedan spridit sig, via Australien och USA, till Europa.

  I Holland har en del eko-bönder sålt A2-mjölk lokalt tidigare, men det gick så bra att Veco Zuivel i Zeewolde, ett litet holländskt eko-mejeri, beslöt att satsa på A2 mjölk i större skala. Ett par mjölkbönder är anslutna men fler står i kö. De får en extra ersättning, men hur mycket är hemligt. Två rikstäckande livsmedelskedjor hakade så småningom på och nu ska A2 bli ett alternativ till laktosfri mjölk för konsumenter som inte har medicinskt bevisad laktosintolerans. Laktosintoleranta kan inte dricka vare sig A1- eller A2-mjölk.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen