Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 30 augusti 2018

  UR: Jätteolyckligt om det uppfattas så

  Bondesverige menade att ett program på UR uppmanade till djuraktivism. Nu svarar UR på kritiken mot programmet. – Tanken är inte alls att det ska uppmana till något sådant, säger Lisa Wiman, producent för programmet.

   Arkivbild.
  Arkivbild. FOTO: Mostphotos

  Det blev många reaktioner när lantbrukaren och läraren Elaine Björnfot lagt upp ett klipp från programmet ”Nyfiken på Sverige” i Facebookgruppen Lantbrukaren. Klippet var från en del av UR-programmets andra avsnitt om demokratin i Sverige. I avsnittet pratar karaktärerna om att om man tycker något är dåligt så kan man engagera sig.

  Sedan visas bilder ifrån en gård där höns sitter inburade och karaktärerna börjar jobba för en ändring. Detta uppfattade flera lantbrukare som en uppmaning till djuraktivism och ställde sig mycket kritiskt till inslaget. Men det var inte alls meningen med inslaget enligt UR.

  Jätteolyckligt

  – Det är jätteolyckligt om det uppfattas så. Det är inte alls meningen och programmet uppmanar inte alls mot någon olaglig aktivism eller sådant, säger Lisa Wiman, producent för programmet Nyfiken på Sverige.

  Hur kommer det sig att ni valde just en bondgård?

  – Det här programmet är till för nyanlända barn och ska vara på enkelt språk. Då måste man använda vissa saker som alla känner igen oberoende på vart man kommer ifrån. Vi valde djur då de flesta i alla fall förstår och vet vad en bondgård är. Djur är bra pedagogiska verktyg och då kändes djurhållning som ett bra exempel för det strävar vi ändå i Sverige för att den ska vara så bra som möjligt. Sedan menar vi absolut inte att Sveriges bönder behandlar djur illa, säger Lisa Wiman.

  Kan ni förstå hur klippet kan uppfattas?

  – Det är verkligen jätteolyckligt om det uppfattats negativt mot bönderna i Sverige. Vi valde som sagt djurhållningen för att många barn känner till det och kan relatera, säger Lisa Wiman.

  LÄS OCKSÅ: Utbildningsfilm i skolan upprör BondesverigeLÄS OCKSÅ: Bondekultur som nöjespark

  Relaterade artiklar

  Till toppen