Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 30 augusti 2018

  Utbildningsfilm i skolan upprör Bondesverige

  UR kritiseras för att deras utbildningsfilm uppmuntrar till djuraktivism.

  I Utbildningsradions tv-serie ”Nyfiken på Sverige” så heter det andra avsnittet Den svenska demokratin. I avsnittet pratar karaktärerna om att om man tycker att något är dåligt så kan man engagera sig. Sedan visas bilder ifrån en gård där höns sitter inburade och karaktärerna börjar jobba för en ändring. Nu rasar många bönder över avsnittet och menar att UR försöker uppmuntra till djuraktivism.

  – Det blir så fel när man kollar hela den delen. De pratar om att man kan engagera sig och så tar de exemplet att man kan engagera sig för att få mer vegetarisk mat i skolan, vilket inte är fel men sedan fortsätter det. De visar en gård som har stora skyltar med varningstrianglar, sedan kommer man in i ett mörkt och dystert rum och där sitter några höns i burar. Det blir som att de uppmuntrar till djuraktivism, säger Elaine Björnfot, lärare och lantbrukare i Pajala.

   Skärmdump från avsnittet som upprört Bondesverige.
  Skärmdump från avsnittet som upprört Bondesverige. FOTO: UR

  Såg själv avsnittet först

  Elaine Björnfot har varit lantbrukare i flera år men jobbar nu som lärare. Hon hade tittat igenom materialet från UR innan hon visade upp det för sin femteklass.

  – Jag känner att det är onödigt att ta just lantbruket. Det finns ju andra bättre exempel att använda än djuraktivism och lantbruket speciellt då de olagliga aktionerna mot lantbruket har ökat de senaste åren. Många barn i dag har ju ingen relation till lantbruket och kan lätt få en dålig bild av bönder och deras verksamhet. Det hör inte hemma i läroplanen, säger Elaine Björnfot.

  Efter att ha sett avsnittet valde hon att inte visa det för sin klass och skrev i stället om avsnittet i gruppen Lantbrukaren på Facebook där hon fick stort medhåll från andra lantbrukare. Hon har även kontaktat UR med sin syn på utbildningsfilmen men har ännu inte fått något svar.

  Avsnittet går att se här: Nyfiken på Sverige: Den svenska demokratin

  ATL söker UR för en kommentar.

  LÄS OCKSÅ: ATL granskar: Riksdagspolitiker lärde aktivister lobbyLÄS OCKSÅ: ATL granskar: Djuraktivister får miljonbidrag av staten

  Relaterade artiklar

  Till toppen