Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 12 juni 2016

  Högtryck för brunnsborrarna

  När ölänningarna väntar på lågtryck går brunnsborrarbranschen för högtryck när grundvattnet sjunkit och brunnar sinat rapporterar TT.

   Jörgen Olsson, en av Ölands många lantbrukare som drabbats av torkan, lyfter på det tunga cementlocket och tittar ner på vattenspegeln i den nya brunnen.
  Jörgen Olsson, en av Ölands många lantbrukare som drabbats av torkan, lyfter på det tunga cementlocket och tittar ner på vattenspegeln i den nya brunnen. FOTO: Dan Birgerson

  På både Öland, Gotland och på ostkusten har låga grundvattennivåer ställt till problem. Den torra hösten och snöfattiga vintern gav inte den påfyllning som hade varit så välbehövlig.

  På Öland handlar det nu om historiskt låga grundvattennivåer. Där råder bevattningsförbud och vatten transporteras till ön. Samtidigt anläggs nya vattenverk och nya borrar brunnas. Det finns också planer på att bygga anläggningar för avsaltning av havsvatten.

  – I och med att vi kör vatten över Ölandsbron är det väldigt allvarligt, men vi kommer att lösa det, säger Niclas Beerman, teknisk chef i Mörbylånga kommun, till TT.

  Högtryck i brunnsbranschen

  För brunnsborrarna innebär däremot vattenbristen och de sinande brunnarna ett uppsving för branschen.

  Johan Barth, vd för Svenska borrentreprenörers branschorganisation, konstaterar till TT att medlemsföretagen är hårt uppbokade. Framför allt är det hushåll ute på landet med egen brunn som behöver borra djupare. Men det är inte okomplicerat att borra.

  – I kustnära området finns det risk för saltvatten när man tar vatten från djupare lägen, säger Johan Barth.

  Flera veckors regn

  Sommartid sker normalt ingen påfyllning av grundvatten eftersom det regn som faller endera sugs upp av växtligheten eller avdunstar. För att höja nivåerna krävs fler veckors regnande och kyligt väder.

  – Det är av yttersta vikt att vi får påfyllning i höst. Det kommer att bli väldigt stora problem annars, säger hydrogeolog Bo Thunholm vid Sveriges geologiska undersökning till TT.

  Relaterade artiklar

  Till toppen