Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 20 juni 2019

  Upplagt för rekordskörd

  Läget för inför spannmålsskörden ser riktigt lovande ut. Även om ingen odlare ännu vågar tala om rekord är optimismen stor. Nu hänger allt på vädret.

  Odlingssäsongen 2019 har börjat bra med gynnsam väderlek, bra uppkomst och etablering på de flesta håll i landet. Överlag ser spannmålen fin och efter den rekordstora vallskörden på många håll växer förväntningarna.

  Bertil Hagsgård odlar spannmål på 700 hektar utanför Mellerud och tror att årets skörd blir ”en bra bit över medelskörd”.

  – Vi började vårsådden den 3 april. Det var bra förhållanden och sedan kom det regn direkt på det. Vi har också fått bra kväveeffekt av gödslingen som vi kört i tre omgångar på höstvete och raps. Vi har fått cirka 100 millimeter regn sedan sådd, så det har varit en fin start, säger han.

  FOTO: Mostphotos

  Bertil Hagsgård menar samtidigt att det inte går att ropa hej förrän skörden är i silon.

  – Det gäller speciellt med fjolåret i färskt minne. Det var nog många som övertecknade sig på avtal som man inte kunde leverera så man är nog försiktig med att spå skördeutfall i år, säger han.

  Rekordraps

  I höstas sådde han vete, raps och korn och i våras vårkorn, havre, åkerböna och konservärter. Alla grödor ser riktigt bra ut, men mest imponerar rapsen.

  – Sådan höstraps som jag har i år har jag nog aldrig haft förr. Den växer ända ut i fältkanten utan någon snigelskada och det är ovanligt, säger Bertil Hagsgård som räknar med att skörda 5 ton raps per hektar i år mot normala 3 – 4 ton.

  Inte heller spannmålsodlaren Gustaf Silén i Knivsta nära Uppsala, vågar tro på rekordskörd ”även om det onekligen ser bra ut”.

  – Ett tag trodde jag verkligen på rekord men höstvetet led i aprilvädret som var torrt och bitvis ganska varmt. Sedan kom frosten. Axen är ännu så länge ganska små men det kan ju kompenseras om det varma vädret fortsätter, säger han.

  Kan komma motgångar

  Tillsammans med två delägare har han ett driftbolag som odlar spannmål och en mindre andel vall på 450 hektar.

  Varken svamp eller insekter har stört bilden i någon större utsträckning så här långt men värmen och fukten kan bjuda på negativa överraskningar de kommande veckorna.

  – Vi har lagt en svampkörning i raps, vete och korn och gjort en lusbekämpning. Jag tycker att vi har läget under kontroll just nu, säger Rikard Larsson, som driver Kårstad gård utanför Motala

  Han flaggar samtidigt för svamp i axen i samband med blomningen.

  – Det skulle äventyra kvaliteten för oss. I övrigt ser det väldigt lovande ut. Jag tror absolut på en skörd över genomsnittet i år, säger Rikard Larsson.

  ”Det ser bra ut”

  Lantmännen släpper sin skördeprognos 15 juli och innan dess vill Mikael Jeppsson, spannmålschef inte uttala sig om förväntningarna utan menar att det fortfarande är för mycket väder kvar fram till skörd för att ta ut något i förskott.

  – Det ser bra ut, speciellt jämfört med förra året. Grödorna ser bra ut med respekt för att det varit variation i nederbörden. Men det är för lång tid kvar för att jag ska vara beredd att skriva under på att det blir rekordskörd, säger han.

  Mikael Jeppsson pekar samtidigt på att en större skörd kan vara att vänta på grund av annan arealmix än vad som är brukligt.

  – Den stora sådden av höstvete som ju avkastar bättre än vårkorn kommer att ge en större skörd, allt annat lika, säger han.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen