Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 17 oktober 2019

  Brexit-uppgörelse klar – men flera hinder återstår

  EU-ledarna har nu sagt ja till brexituppgörelsen mellan EU och Storbritanniens regering.

  Men det största hindret för ett ordnat brittiskt utträde återstår.

  På lördag kan avtalet stoppas av det brittiska parlamentet.

   EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker.
  Bild 1/2 EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker. FOTO: Xinhua/Sipa/TT
   Storbritanniens premiärminister Boris Johnson.
  Bild 2/2 Storbritanniens premiärminister Boris Johnson. FOTO: Mark Thomas/Shutterstock/TT

  EU-ledarna behövde inte lång tid för att ställa sig bakom avtalet som reglerar hur Storbritannien ska lämna EU.

  ”Slutsatserna har antagits”, skriver Preben Aamann, talesman för EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk, på Twitter – dock utan att gå in på vad de innehåller.

  Bara timmar innan EU-ledarna anlände till toppmötet i Bryssel kom beskedet om att det fanns ett färdigt avtal. Premiärminister Boris Johnson kallar avtalet ”fantastiskt” och är mycket nöjd på en pressträff tillsammans med EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker.

  – Den här uppgörelsen är väldigt bra för både EU och Storbritannien. Den är förnuftig och rättvis, säger Johnson.

  – Det här betyder att Storbritannien helt och fullt lämnar den 31 oktober och att Nordirland och alla andra delar av Storbritannien kan ta full del av handelsavtal och annat.

  Även Jean-Claude Juncker är nöjd att det har gått att enas och att en hård Brexit har undvikits, åtminstone för stunden.

  – Jag är glad över uppgörelsen, men ledsen över Brexit, säger Jean-Claude Juncker.

  Gränsfråga löst

  Den svåraste frågan att lösa har handlat om den framtida gränsen mellan Nordirland och Irland.

  I den nya överenskommelsen ska Nordirland vara kvar i Storbritanniens tullområde, men också vara en ”ingångspunkt” till EU:s inre marknad, berättar EU:s chefsförhandlare Michel Barnier.

  – För gods som ska vidare till EU:s inre marknad kommer Storbritannien att använda EU:s tariffer, säger Barnier.

  Läs också: Många svenska företag dåligt rustade för Brexit

  Han bekräftar också att det nordirländska regionala parlamentet – Stormont – får inflytande över processen.

  – Fyra år efter att avtalet trätt i kraft kommer parlamentet i Nordirland att få avgöra, med enkel majoritet, om man vill vara kvar i systemet eller inte, säger Barnier.

  Irlands premiärminister nöjd

  För EU:s del har det varit viktigt att under resans gång lyssna på Irlands premiärminister Leo Varadkars synpunkter. Han rekommenderade EU-kollegorna att ställa sig bakom avtalet.

  – Det är en bra uppgörelse. Det gör det möjligt för Storbritannien att lämna på ett ordnat sätt, med en övergångsperiod, och skapar också en unik situation för Nordirland, som bekräftar Nordirlands unika ställning, sade Varadkar på väg in till mötet.

  Läs också: Brexit – detta har hänt

  Men även när EU-ledarna givit klartecken återstår många hinder. Boris Johnson måste få det brittiska parlamentet att godkänna avtalet. Underhuset är kallat till ett extrainsatt sammanträde på lördag för att rösta. Det är långt i från självklart att det blir ett ja.

  – Nu hoppas jag verkligen att mina parlamentskollegor i London samlar sig för att leverera Brexit. Nu är det dags att få Brexit gjort – och sedan jobba på att tillsammans bygga vårt framtida partnerskap, som jag tror kan bli väldigt framgångsrikt för både EU och Storbritannien, säger Boris Johnson.

  DUP säger nej

  Han kämpar fortsatt för att få grönt ljus av nordirländska unionistpartiet DUP och de mest hårdföra brexitörerna i hans eget Konservativa partiet.

  Och än så länge säger DUP tydligt nej.

  ”Vi anser att de här arrangemangen inte är i Nordirlands långsiktiga intresse”, skriver partiet i ett uttalande.

  ”De här förslagen är inte till gagn för Nordirlands ekonomiska välstånd och de underminerar unionens integritet. De valda representanterna för Nordirland kommer inte att ha något att säga till om huruvida Nordirland ska ingå i de här arrangemangen eller inte”, skriver DUP.

  Labourledaren Jeremy Corbyn uppmanar sitt partis parlamentsledamöter att rösta nej och säger att Johnsons överenskommelse är ännu sämre än den tidigare premiärministern Theresa Mays, som fick sitt förslag till avtal nedröstat tre gånger.

  Corbyn vill tvinga fram ett tillägg till avtalsförslaget Johnson hoppas presentera, enligt The Times. Tillägget skulle kräva att det även blir ja i en ny folkomröstning för att godkännas. Det skulle tvinga Johnson att be om ännu en förlängning.

  – Det bästa sättet att få ordning på Brexit är att ge folket möjlighet att säga sitt i en folkomröstning, säger Jeremy Corbyn.

  Förslaget skulle enligt The Times kunna stödjas av Liberaldemokraterna, skotska nationalistpartiet SNP och de 21 ledamöter som i september sparkades ut ur de konservativas partigrupp efter att ha röstat emot Johnsons linje för en så kallad hård Brexit.

  Kampen om Brexit

  • Storbritannien folkomröstade 2016 om sitt medlemskap i EU. Lämna-sidan vann med 52 procent mot 48 procent. Den 29 mars 2017 informerades EU formellt om det brittiska beslutet och förhandlingar inleddes om ett utträdesavtal.

  • Avtalet blev klart i november 2018 och har godkänts av kvarstannande EU-länders stats- och regeringschefer, samt den dåvarande brittiska regeringen under premiärminister Theresa May. Det brittiska underhuset har dock tre gånger om sagt nej till avtalet, vilket lett till att utträdesdatumet tills vidare skjutits upp till åtminstone den 31 oktober.

  • May tvingades avgå i somras och har ersatts av Boris Johnson, som utlovat att landet ska lämna EU när förlängningstiden går ut, oavsett om det då finns ett avtal eller inte. En majoritet i parlamentets underhus har dock drivit igenom lagstiftning som kräver en ytterligare förlängning till början av 2020, om inte underhuset dessförinnan godkänner antingen en uppgörelse eller ett utträde utan avtal.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen