Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 11 december 2019

  Uppgift: Miljöfarligt avfall dumpat på åker

  Hundratals ton miljöfarligt batteriavfall har dumpats i en åker i Kumla, enligt uppgifter till Expressen. Avfallet ska ha grävts ner av ett företag som har anlitats av Urecycle, ett företag som återvinner 70 procent av Sveriges batterier.

   Avfall från uttjänta batterier har olagligt grävts ner på en åker i trakten av Kumla i Örebro län, enligt uppgifter till Expressen. Arkivbild.
  Avfall från uttjänta batterier har olagligt grävts ner på en åker i trakten av Kumla i Örebro län, enligt uppgifter till Expressen. Arkivbild. FOTO: Fredrik Sandberg / TT

  Pekka Väänänen, operativ chef på Urecycle, säger sig inte känna till dumpningen men förklarar att ett avtal har brutits med en ny underentreprenör.

  – Vi har upprättat en avvikelserapport, säger han till tidningen och erkänner att kontrollen av underentreprenören varit bristfällig.

  Branschorganisationen El-kretsen har tillfälligt stoppat alla sina leveranser av batterier till Urecycle efter uppgifterna.

  Enligt Expressen har polisen inlett en förundersökning om misstänkt miljöbrott, men varken polisen eller förundersökningsledaren, åklagare Helena Eckerrot-Flodin vid riksenheten för miljö- och arbetsmål, vill bekräfta uppgifterna.

  Marcus Sundbom, enhetschef på institutionen för miljövetenskap och analytisk kemi på Stockholms universitet, säger att avfallet, som bland annat ska bestå av zink, nickel, och kvicksilver, påverkar organismer i marken men att den stora risken är att det når grundvattnet och ytvattnet.

  – Det är verkligen extrema koncentrationer av flera metaller i marken, säger han till Expressen.

  I nuläget ska ingen verksamhet pågå på gården, efter att det förbjudits av kommunen.

  Relaterade artiklar

  Till toppen