Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 17 januari

  Konflikt fick uppåtgående pristrend på raps att vika ner

  Prisutvecklingen på raps och vete har varit positiv den senaste tiden. Men politiska konflikter bröt den uppåtgående trenden på raps i veckan.

   Priserna på vete har gått upp de senaste månaderna.
  Priserna på vete har gått upp de senaste månaderna. FOTO: PASCAL ROSSIGNOL/Reuters/TT

  Marknaden för rapsfrö har under hösten och vintern varit stark på grund av mindre tillgång. Skörden är 5 procent lägre globalt jämfört med förra säsongen. I EU är skörden hela 22 procent lägre än femårsgenomsnittet. Marknaden för rapsfrö har också fått stöd från en positiv prisutveckling på vegetabiliska oljor. Den dominerande palmoljan har stigit i pris. Men en geopolitisk konflikt fick palmoljepriset att vika ner i veckan och rapsfröpriset följde med ner, skriver den franska nyhetsbyrån Agritel. Konflikten ska, enligt nyhetsbyrån Reuters, handla om en indisk köpbojkott av malaysisk palmolja efter landets kritik mot hur Indien agerar i Kashmir.

  Tvivlar på avtal

  Det nya avtalet mellan USA och Kina där Kina lovar att öka importen av varor från USA påverkar också både spannmåls- och oljeväxtmarknaden. Att Kinas import, enligt avtalet, ska bero på förutsättningar på marknaden, reste däremot tvivel om hur mycket importen av jordbruksvaror egentligen kommer att öka, skriver Agritel.

  Högre svenska priser

  Även priserna på vete har gått upp de senaste månaderna. Bakgrunden är god efterfrågan på spannmål från EU bland annat på grund av minskade exportmöjligheter från Australien som har en låg skörd till följd av torkan. Argentina, som också är en stor exportör av vete, har höjt exportskatterna på spannmål och sojabönor, rapporterar EU-kommissions spannmålskommitté. De fysiska priserna på spannmål i Sverige är betydligt lägre än börspriserna men har också ökat den senaste tiden. Det svenska brödvetepriset, fritt lastat ombord i sydsvensk hamn, noteras till cirka 1 760 kronor per ton, vilket är ungefär 6 procent högre jämfört med för tre månader sedan.

  Relaterade artiklar

  Till toppen