Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 11 december 2017

  Upp för vårvete, maltkorn och eko

  Lantmännens poolpris för vårvete och maltkorn ligger högre än förra året medan rapspriset är lägre. Stark efterfrågan har också höjt betalningen för ekogrödor.

   Tillväxten på den ekologiska marknaden har ökat varje år, säger Mikael Jeppsson, chef för spannmålsenheten på Lantmännen Lantbruk.
  Tillväxten på den ekologiska marknaden har ökat varje år, säger Mikael Jeppsson, chef för spannmålsenheten på Lantmännen Lantbruk.

  För femte året i rad har vetelagren i världen ökat ytterligare vilket innebär fortsatt press på världsmarknadspriserna på spannmål. Ungefär en tredjedel, 650 000 ton, av de totalt 1850 000 ton spannmål Lantmännen tog emot under skörden såldes via poolavtal.

  Försäljningsperioden för poolen sträcker sig från april till november och har kännetecknats av mindre prisrörelser än tidigare år.

  – Undantaget är en väderdriven prisuppgång på världsmarknaden i slutet på juni, säger Mikael Jeppsson, chef för spannmålsenheten på Lantmännen Lantbruk.

  Samma nivå

  Betalningen för höstvete till kvarn ligger något högre än förra året. Premien mellan höstvete till kvarn och höstvete till foder är i år liten vilket beror på att mycket höstvete håller kvarnkvalitet både i Sverige och i EU. Däremot har premien för vete med högre proteinhalter varit stark sedan väderbekymren i somras.

  Väderproblem i EU som lett till att maltkorn inte klarar kvalitetskraven har också lyft maltkornspriset. Även grynhavrepriset ligger något högre än förra året medan foderhavrepriset fallit i botten och bara betalas runt 1000 kronor per ton.

  Faktorerna som hindrar USA-export

  – Den marknad som varit mest intressant för vår foderhavre tidigare är export till USA men där är vi inte längre konkurrenskraftiga, säger Mikael Jeppsson.

  Detta beror framför allt på dollarns försvagning samt att Kanada fått bra skördar.

  I Sverige är det huvudsakligen maltkorn och grynhavre som drabbats av kvalitetsproblem till följd av regnen vilket också blir ett hårt slag för odlare eftersom skillnaden mellan godkänd kvalitet och foderkvalitet är så stor.

  Poolpriset på raps ligger lägre än förra året. En bakomliggande orsak är att ökad tillgång på sojabönor i världen satt press på oljeväxtmarknaden.

  – Men raps har fortfarande en bra prisutveckling i förhållande till den prisnedgång på spannmål som vi sett de senaste fyra till fem åren, säger han.

  Ekopriserna stiger

  Poolpriserna för de ekologiska grödorna ligger generellt högre än förra året.

  – Det är en efterfrågedriven marknad. Tillväxten på den ekologiska marknaden har ökat varje år, säger Mikael Jeppsson.

  Lantmännen, som har en uttalad strategi att öka inköpen av ekogrödor, fick in 40 procent mer ekospannmål i år jämfört med förra året under skördesäsongen. En orsak är den större skörden totalt sett men mer omställd areal har också spelat in.

  Samtliga poolpriser här.LÄS MER: Lantmännen ger högre poolpriserLÄS MER: Bin står mot betor denna veckaLÄS MER: Allt fler väljer grönt på tallrikenSE OCKSÅ: Veckans ATL-TV

  Relaterade artiklar

  Till toppen