Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 27 januari

  Unik vasskördare tar plats i SLU-projekt

  För fem år sedan började Fredrik Holmén bygga sin unika vasskördare. Allt startade av en slump – nu är han en viktig del av SLU:s projekt med ensilerat vassfoder.

   Fredrik Holmén har utvecklat vasskördaren Reedeco som används i SLU:s projekt för att skörda vass som ska ensileras och användas som foder.
  Fredrik Holmén har utvecklat vasskördaren Reedeco som används i SLU:s projekt för att skörda vass som ska ensileras och användas som foder. FOTO: Privat

  Förra året fick Fredrik Holmén höra om ett projekt för ensilering av vass på SLU. Han tog kontakt med forskarna och nu är han tillsammans med sin specialbyggda maskin en viktig del av projektet.

  – Jag trodde att jag hade kontaktat alla som sysslar med vass på något sätt. Men när det här projektet dök upp tänkte jag att ”det är ju det här jag letat efter”.

  Intresset för vass grundar sig i dess förmåga att ta upp näring och fånga upp fosfor, kväve och kalium för att minska näringsläckage i sjöar och hav. Fredrik Holmén vill inte bara skörda vassen ”för ögats skull” som han kallar det. Han vill att vassen ska användas till något meningsfullt. Men Fredrik Holmén har själv inte någon bakgrund inom lantbruket. Han är ekonom och marknadsekonom i grunden och även utbildad innovationsrådgivare. Utöver det är han också båtbyggare och driver ett litet rederi.

  – Idén med vasskördaren kom till i ett möte med innovatören Staffan Gustavsson som sa: ”Fredrik, du borde hitta ett sätt att lösa problemet med vassen som binder så mycket näring.”

  Från början var det meningen att vassen skulle bli till biogas, men efter torkan 2018 väcktes även tanken på foder.

  – Att vara med i det här projektet kring utvecklingen av just djurfoder gör jobbet värt ännu mer, säger Fredrik Holmén.

   Fredrik Holmén har byggt på och arbetat med vassskördaren när han haft tid över de senaste fem åren.
  Fredrik Holmén har byggt på och arbetat med vassskördaren när han haft tid över de senaste fem åren. FOTO: Privat

  Kan ta tre hektar per dag

  Vasskördaren, som går under arbetsnamnet Reedeco, är en specialbyggd maskin som Fredrik Holmén byggt på och arbetat med när han haft tid över de senaste fem åren. I grunden är det en flatbottnad båt som drivs av en luftpropeller, ofta kallad hydrokopter. Fördelen är att sjöbottnen förblir orörd, till skillnad från när man använder maskiner som går på band. Det betyder att ingen fosfor dras upp från sjöbottnen.

  – Jag skiljer på att skövla och skörda vass, säger Fredrik Holmén.

  För att få ner vassen använder han en slaghack som han modifierat och monterat i fören på hydrokoptern. Slaghacken drivs av en separat motor och den slagna och hackade vassen sprutas genom utkastartornet bak in i en ensilageslang som är fyra meter lång och rymmer två ton vass. Vid skörd har han med sig en följebåt som kör in ensilageslangarna till land så att skördemaskinen kan gå så mycket som möjligt.

  Hur mycket kan du skörda på en dag?

  – Rent teoretiskt kan jag skörda tre hektar per dag, vilket motsvarar 30 ton. Men det är ett drömscenario och för att komma dit behöver jag mer träning och erfarenhet.

   Alla delar till maskinen har Fredrik Holmén köpt begagnat. ”För mig är även recycling viktigt. Jag vill jobba så miljömedvetet som möjligt.”
  Alla delar till maskinen har Fredrik Holmén köpt begagnat. ”För mig är även recycling viktigt. Jag vill jobba så miljömedvetet som möjligt.” FOTO: Privat

  Börjat bygga ny maskin

  Alla delar till maskinen har han köpt begagnat. Den är åtta meter lång och mitten av båten är en stor arbetsyta. Men Fredrik Holmén har redan börjat på en ny maskin som ska kunna gå i gränslandet mellan land och vatten. Men han tror inte att den blir klar förrän efter sommarens vasskörd. Första steget är att modifiera den nuvarande vasskördaren för att anpassa den till projektet.

  – Till sommaren ska vi skörda 100 ton vass inom projektet. Vi kommer nog främst vara i Mälaren, men även i Norrtäljetrakten. Planen är att se om det är någon skillnad på vassen om den stått i Mälaren eller Saltsjön.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen