Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 5 februari 2017

  Unik ull till unika tröjor

  När Fjällräven gör unika ulltröjor i ett projekt hämtas ullen från den kanske minst kända fårrasen - Jämtlandsfår.

   Jämtlandsfår godkändes som ny ras 2010.
  Jämtlandsfår godkändes som ny ras 2010.

  Jämtlandsfåren godkändes som ras så sent som 2010. Rasen är resultatet av ett avelsarbete för att skapa ett köttproducerande får med hög kvalitet på ullen. Utvecklingsarbetet skedde på Torsta AB i samarbete med jämtländska fårägare genom korsningar med importerade merinobaggar och sveatackor.

  På Torsta, som är ett kunskapscentrum inom de gröna näringarna i Ås, finns också Ullforum där de 100 kilo ull som beställts från Fjällräven också spinns. Ullen kommer från Brattlandsgårdens jämtlandsfår i närheten av Åre.

  Beställning hör till ett pilotprojekt där Fjällräven lagt stort fokus på spårbarhet av materialet, en giftfri process och bästa möjliga kvalitet. 120 unika tröjor ska det bli.

  Kvalité på ull avgörs genom tjockleken på fibrerna. Merinoull är allmänt erkänt för att hålla den optimala kvalitén och vars fibrer normalt mäter 17-23 mikrometer. Ullen från Brattlandsgårdens får har en tjocklek strax under 20 mikrometer.

  LÄS OCKSÅ: Nya vägar för fårägare

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen