Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 10 oktober 2017

  Unik tork har väckt viljan att odla spannmål

  Umeå.

  En mobil tork har varit avgörande för Lantmännens satsning på ökad spannmålsodling i Västerbotten. Målet är att förse den egna foderfabriken utanför Umeå med lokalt odlad spannmål.

  Projektet startade förra året och 1100 ton lokalt producerad spannmål levererades i fjol till den mobila torken. Årets leverans ser ut att bli bra men det blöta vädret har försenat skörden. Målet är 20 procent mer odlad yta och det ser nu ut att bara fattas 5 procentenheter dit.

   Spannmålsodlingen ökar i Västerbotten efter att ha legat på mycket låg nivå. Det ansågs mer lönsamt att köpa foder.
  Spannmålsodlingen ökar i Västerbotten efter att ha legat på mycket låg nivå. Det ansågs mer lönsamt att köpa foder. FOTO: Anders Kristensson

  På bara några år har den odlade arealen spannmål ökat kraftigt i Västerbotten. I dag är man uppe i 10 000 hektar men det är fortfarande långt till 1980-talets 30 000 hektar. Anledningen till nedgången var att det ansågs mer lönsamt att köpa spannmål till foder tidigare. Den dåvarande ordföranden i LRF Västerbotten, lantbrukaren Arne Lindström och kollegan Erik Bäckström började för 4-5 år sedan att propagera för att spannmålsodlingen måste återupptas igen.

  LÄS MER: Dyr nota för kronhjortarnas festmåltid

   Lantbrukaren Nils Gunnar Mattsson och Lantmännens regionchef Hans Westbomvid den mobila torken som står uppställd på Nils Gunnars gård i Västerbotten.
  Lantbrukaren Nils Gunnar Mattsson och Lantmännens regionchef Hans Westbomvid den mobila torken som står uppställd på Nils Gunnars gård i Västerbotten. FOTO: Anders Kristensson

  Lantmännen i Västerbotten insåg att potentialen var stor och satte upp målet att öka spannmålsodlingsytan med 20 procent. Med en mobil tork har man efter två år nästan nått målet. Torken ställdes upp strategiskt på en gård i Degernäs som ligger bara en mil från foderfabriken i Holmsund. Förra året var det ett 30-tal odlare som levererade till torken och det blir ungefär samma antal i år igen.

  – Torken är helt avgörande för satsningen och det är Lantmännens enda mobila tork i hela landet, säger regionchefen Hans Westbom. Många hade redan rivit ut de gamla torkarna och därför satsade vi på denna anläggning. Det är viktigt för våra medlemmar att de får ett ben till att stå på och att ge dem chansen att odla mer.

   Lantmännens regionchef Hans Westbom vid den mobila torken.
  Lantmännens regionchef Hans Westbom vid den mobila torken. FOTO: Anders Kristensson

  Miljövinsten bli dessutom stor för Lantmännen när de kan leverera lokalproducerad spannmål till fabriken i stället för att behöva transportera upp säd med båt söderifrån.

   Lantbrukaren Nils Gunnar Mattsson och Lantmännens regionchef Hans Westbomvid inspekterar årets skörd av korn på Nils Gunnars mark.
  Lantbrukaren Nils Gunnar Mattsson och Lantmännens regionchef Hans Westbomvid inspekterar årets skörd av korn på Nils Gunnars mark. FOTO: Anders Kristensson

  Förutom de 1 100 tonnen från den mobila torken levererades ytterligare 900 ton som odlare torkat själva. Totalt behöver fabriken 30 000 ton. Lantmännen betalar 15 öre extra per kilo för den lokalt odlade spannmålen, vilket sjötransporten annars kostat.

  Många vill börja odla

  Ökningen hittills beror mest på att odlare själva ökat sin areal men många som inte odlat spannmål tidigare är nu intresserade. Flera mjölkbönder har dessutom börjat odla spannmål till sina djur.

  – Många avvaktar för att se hur det går men också för att de är osäkra på kunskapen, berättar Hans Westbom. Vi har tagit fram en odlingsstrategi för att skörden ska öka som innebär tätare frösådd och ökad gödselgiva. Vi kör ett par kurser varje år. En annan viktig del är att det kommit ut nya sorters utsäde från Lantmännens växtförädlingscentral i Lännäs som förädlar till de norrländska förhållandena. De nya sorterna ger både högre avkastning och är resistenta mot svamp.

   Lantbrukaren Nils Gunnar Mattsson sköter om torken och levererar den torkade spannmålen till foderfabriken i Holmsund.
  Lantbrukaren Nils Gunnar Mattsson sköter om torken och levererar den torkade spannmålen till foderfabriken i Holmsund. FOTO: Anders Kristensson

  Arne Lindström tycker det är roligt att det blivit lite fart på odlandet. Han har de senaste åren ökat sin spannmålsareal med 10 hektar på sin gård i Röbäck och i år testar han att odla en ny sorts havre.

  LÄS OCKSÅ: Besvärligt väder ökar antalet torkbränder

  Vid ATLs besök i slutet av september var havren fortfarande otröskad.

  – Den nya havren ser väldigt lovande ut, säger Arne Lindström belåtet. Varje frö har fått flera strån och det kommer att bli spännande att se skörderesultatet. Dessutom är det en stor halmbrist i länet som gör att halmen ger ett bra pris. Det är helt klart en bra affär att odla spannmål, konstaterar han.

   Lantmännens foderfabrik i Holmsund utanför Umeå.
  Lantmännens foderfabrik i Holmsund utanför Umeå. FOTO: Anders Kristensson

  Torken står uppställd på Nils Gunnar Mattssons gård och det är han som sköter om anläggningen och som transporterar den torkade säden till fabriken. På fälten nedanför odlar han spannmål på 98 hektar. Arealen utökades med ytterligare 3 hektar i år efter att han plöjt upp en rörflensåker.

  – Nu har jag inte mer att odla på, berättar Nils Gunnar Mattsson. Hittar jag bara arrenden kommer det att bli mer till nästa år.

   Lantbrukaren Arne Lindström var tidigare lokal LRF ordförande och började propagera för ökad spannmålsodling för 4-5 år sedan.
  Lantbrukaren Arne Lindström var tidigare lokal LRF ordförande och började propagera för ökad spannmålsodling för 4-5 år sedan. FOTO: Anders Kristensson

  LÄS MER: Experimentet – sådde vårvete på vintern

  Förra årets skörd låg på runt 5 ton per hektar vilket är mycket bra för norrländska förhållanden. Årets skörd är ännu inte färdigbärgad men den kommer att ligga ungefär på samma nivå efter indikationer från de första skördarna.

  – Är skördarna höga är det en bra affär att odla spannmål, säger Nils Gunnar Mattsson. Men normalskörden ligger snarare neråt 3 ton vilket inte är så bra. Men om man lyckas hålla uppe skördarna med de nya utsädena kombinerat med att man skruvar lite på odlingstekniken kanske de böljande sädesfälten snart breder ut sig som på 1980-talet igen.

   Intresset för spannmålsodling ökar i Västerbotten och Lantmännens initiativ att förse med lokalt producerad säd har slagit väl ut.
  Intresset för spannmålsodling ökar i Västerbotten och Lantmännens initiativ att förse med lokalt producerad säd har slagit väl ut. FOTO: Anders Kristensson
   Lantbrukaren Arne Lindström inspekterar den nya havre sorten som ser lovande ut.
  Lantbrukaren Arne Lindström inspekterar den nya havre sorten som ser lovande ut. FOTO: Anders Kristensson

  LÄS OCKSÅ: ”Läget är helt katastrofalt”LÄS OCKSÅ: 100 år av växtförädlingLÄS OCKSÅ: Odlar på 200 skiften – ändå räcker inte fodret

   Lantbrukaren Arne Lindström på sin gård i Röbäck utanför Umeå.
  Lantbrukaren Arne Lindström på sin gård i Röbäck utanför Umeå. FOTO: Anders Kristensson

  Spannmål i norr

  Lantmännen ger lantbrukaren möjligheten till ett torkavtal som innebär att kostnaden blir 95 kr per ton upp till en vattenhalt av 25 procent. Ett 20- tal odlare har torkavtal.

  Lantmännen söker nya odlare inom en 10 mils radie.

  I år tar de även in havre till torken.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen