Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 5 februari

  Unik betskörd i februari

  I veckan var det en historisk syn på fälten vid Köpingebergs gård på Österlen. Aldrig tidigare har sockerbetor skördats i februari.

  Det är snart dags att så sockerbetor, men på Österlen har man i stället skördat i veckan. De sista 15 hektaren betor togs upp i onsdags.

  – Jag tror jag har tagit upp en gång i januari månad, men det är några år sedan, säger Tony Nilsson som kör upptagaren på Bengt Nilssons Maskinstation, som också arrenderar och har odlingen.

   Öster om Ystad, inte långt från kusten, skördades på onsdagen 15 hektar sockerbetor. Av allt att döma är det första gången sockerbetor skördas i februari i Sverige. Om bara några veckor, i mitten av mars, ska årets betor börja sås.
  Öster om Ystad, inte långt från kusten, skördades på onsdagen 15 hektar sockerbetor. Av allt att döma är det första gången sockerbetor skördas i februari i Sverige. Om bara några veckor, i mitten av mars, ska årets betor börja sås. FOTO: Hans Dahlgren

  På föreningen Betodlarna är man ganska säkra på att detta är första gången betor skördas i februari.

  – Jag skulle vilja påstå att det aldrig har hänt tidigare i Sverige. I alla fall inte betor som ska till bruket, säger Betodlarnas generalsekreterare Anders Lindkvist.

   De få frostnätter som varit har bara gett lite bruna inslag i den annars gröna blasten.
  De få frostnätter som varit har bara gett lite bruna inslag i den annars gröna blasten. FOTO: Hans Dahlgren

  Den mesta upptagningen sker under senhösten. Betorna lagras i högar, stukor, i fält och täcks för att skyddas i väntan på att de ska transporteras till sockerbruket. Men årets betkampanj har varit väldigt speciell. Nordic Sugars sockerbruk, som är det enda i Sverige, har haft problem i sin produktion och mottagningen av betor har försenats.

  I normala fall brukar allt vara klart i början av januari, men nu är bruket fortfarande i gång.

  Att vänta till februari med att ta upp betorna kan tyckas som lite av en chansning, men om prognoserna hade visat på mera kyla så hade Bengt Nilssons maskinstation varit beredda.

  – Eftersom vi själva har maskin så är vi rätt säkra på att få upp dem, säger Tony Nilsson.

   Tony Nilsson har tagit upp betor i januari, men aldrig tidigare i februari.
  Tony Nilsson har tagit upp betor i januari, men aldrig tidigare i februari. FOTO: Hans Dahlgren

  Några frostnätter har de varit, och blasten har blivit lite brun i kanten, men sannolikt har betorna mått bättre i jorden den här vintern än om de skulle ha lagrats ovan mark.

  – Jag skulle kunna tänka mig att de som plockas upp är av yppersta, yppersta kvalitet. Dels har det inte varit någon allvarlig frost som påverkat dem. Dels har de inte legat i lager och fått någon lagringsförlust, säger Anders Lindkvist på Betodlarna.

  Relaterade artiklar

  Till toppen