Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 28 mars

  Unga lantbrukare ville bygga eget kostall – valde arrende

  Rebecka Törnqvist och Gottfrid Lidberg planerade för eget kostall - men insåg snart att utan någon fastighet som säkerhet skulle ingen bank ge dem lån. 

  I stället valde de att arrendera en mjölkgård. 

  – Det här är en bra start för oss som är unga, säger Rebecka Törnqvist. 

   Kostallet är från 2012 med en mjölkrobot. Möjligheten finns att bygga ut med ytterligare en robot. 
  Kostallet är från 2012 med en mjölkrobot. Möjligheten finns att bygga ut med ytterligare en robot.  FOTO: Martin Gustafsson

  Det har bara hunnit gå drygt tre månader sen bondeparet Rebecka Törnqvist, 22, och Gottfrid Lidberg, 21, tagit över mjölkgården i Skedebäckshult någon mil utanför småländska Nybro. 

  Mycket känns fortfarande nytt och lite ovant men rutinerna har börjat sätta sig. 

  – I början kändes det som att vi var här och extrajobbade men nu börjar man komma in i det, säger Gottfrid, samtidigt som vakuumpumpen till mjölkmaskinen låter i bakgrunden.

   Vid årsskiftet tog Rebecka Törnqvist och Gottfrid Lidberg över driften av gården i Skedebäckshult. 
  Vid årsskiftet tog Rebecka Törnqvist och Gottfrid Lidberg över driften av gården i Skedebäckshult.  FOTO: Martin Gustafsson

  Båda jobbade på olika gårdar i Kalmartrakten men drömde om att ha egen mjölkproduktion. Vid sidan av har de haft en del köttdjur på Rebecka Törnqvists föräldragård och planer fanns på att bygga ut där, men kalkylen gick inte riktigt ihop. 

  – Arealen var för liten och samtidigt tror jag inte ens vi hade fått lån till en ny ladugård. Vi ägde ju inga fastigheter själva, säger Rebecka Törnqvist.

  Det var då frågan kom om att arrendera gården i Skedebäckshult med cirka 85 kor. 

  – Först tänkte man lite hur ska vi reda ut det? Men det har ju gått jättebra, det har inte alls varit några problem, säger hon.

   Hunden Bacco är alltid med i ladugården och gillar att pussas med korna. 
  Hunden Bacco är alltid med i ladugården och gillar att pussas med korna.  FOTO: Martin Gustafsson

  Arrendekontraktet är skrivit på fem år och den huvudsakliga investeringen för dem själva är djurbesättningen. Maskiner hade de sen tidigare. Att gården byggdes om 2012 med nytt modernt kostall och mjölkrobot var en förutsättning för att ta över. 

  – Ett arrendeställ med gamla och slitna byggnader som inte skulle vara anpassad hade inte fungerat. Det är jätteroligt att det är så pass nytt här, säger Rebecka Törnqvist.

   ”Att arrendera är ett bra sätt för unga bönder att komma in i branschen”, säger Rebecka Törnqvist och Gottfrid Lidberg.  
  ”Att arrendera är ett bra sätt för unga bönder att komma in i branschen”, säger Rebecka Törnqvist och Gottfrid Lidberg.   FOTO: Martin Gustafsson
   Först var deras plan att bygga eget kostall men när möjligheten att i stället arrendera en gård dök upp tvekade de inte. 
  Först var deras plan att bygga eget kostall men när möjligheten att i stället arrendera en gård dök upp tvekade de inte.  FOTO: Martin Gustafsson

  Dagens priser på jord- och skogsfastigheter menar de innebär problem för unga som vill komma in i branschen. Då kan arrendeformen vara ett alternativ. 

  – Nu behöver vi inte låna till en ladugård på 10 miljoner och samtidigt får vi ett kassaflöde redan från start, säger Rebecka Törnqvist.

  Samtidigt finns det nackdelar också. 

  – Man kan ju bli bortskickad. Vi hoppas att kontraktet löper på mer än fem år. Det är egentligen först då som det jobb man lägger ner kommer ge resultat, säger Gottfrid Lidberg.

   Cirka 85 mjölkkor finns på gården. I framtiden är planen att också ta hand om alla tjurkalvar som än så länge säljs vidare. 
  Cirka 85 mjölkkor finns på gården. I framtiden är planen att också ta hand om alla tjurkalvar som än så länge säljs vidare.  FOTO: Martin Gustafsson

  De stigande arrendepriserna i landet har inte påverkat lönsamheten i någon större utsträckning. 

  – Här har de stigit lite sakta men säkert men vi tycker priserna är rimliga. Det beror nog på att vi är mer ute i skogen och konkurrensen här inte är lika stor som på andra håll, säger Rebecka Törnqvist. 

  Målen de kommande åren inbegriper både växtodlingen och mjölkproduktionen. 

  – Vi vill komma in i en bra växtföljd, plöja, kalka och gödsla och att det sen bara snurrar på. Planen är att gå om all mark på fyra eller fem år så att vi undviker gamla vallar, säger Gottfrid Lidberg.

  I ladugården är arbetet inriktat på att sänka inkalvningsåldern och att öka mjölkavkastningen per ko. 

  – Den stora tjusningen med mjölkkorna är att man inte behöver göra så stora förändringar innan det ger effekt. Man kan följa det väldigt noga hela tiden, säger han.

  – Om fem år tänker vi att den här besättningen är som bäst. Då har vi förhoppningsvis kommit dit vi vill med inkalvningsålder, mjölkmängd och kvalitet på foder, säger Rebecka Törnqvist.

   Mjölkkor är i fokus hos Rebecka Törnqvist och Gottfrid Lidberg.
  Mjölkkor är i fokus hos Rebecka Törnqvist och Gottfrid Lidberg. FOTO: Martin Gustafsson

  FAKTA: Företaget

  Bolagsform: Enkelt bolag.

  Ägare: Gottfrid Lidberg och Rebecka Törnqvist.

  Verksamhet: Mjölkproduktion.

  Antal anställda: Inga utöver ägarna. 

  Omsättning: ”Det är svårt att säga då vi bara varit igång i tre månader, vi vet inte vad det landar på.” 

  Resultat: ”Också för tidigt att säga. Men när det gäller djuren vill vi gärna uppnå 12 000 kilo ecm och en inkalvningsålder på 26 månader.”

  Vinstmarginal: ”Vi hade behövt ett år på oss för att veta.”

  Areal: 120 hektar åker varav cirka 25-30 hektar spannmål, resten vall. Cirka 60 hektar betesmark. 

  Antal djur: 200 totalt, 85 av dem mjölkkor.

  Maskinpark: ”Två traktorer: Valmet 6400 och New Holland 8360. En kombipress Crone Comprima, en bogserad slåtterkross, en fyrskärig växelplog från Överum, några gamla harvar. Inga stora fina maskiner direkt”. 

  Storlek på investering: Totalt cirka 2 miljoner. 

  Så räknar vi: ”Vi gjorde en kalkyl tillsammans med en revisor samtidigt som vi räknat en del själva. Det man kan säga är att vi räknat väldigt många gånger på det.” 

  Hållbarhet: ”Vi jobbar med hållbarhet hela tiden, det är många krav från Arla kring miljö, klimat och djurhållning.” 

   

  Gottfrid och Rebeckas tips vid arrende

  Skriv ett noggrant och tydligt arrendekontrakt och låt det ta den tid det behöver. 

  Se till att ha marginaler i din kalkyl. 

  Viktigt att ha ett starkt intresse. 

  Var realistisk, tro inte att du kan göra några stora investeringar de första åren. 

  Välj objekt med omsorg. Ta inte över något omodernt där det behövs investeringar för att hänga med i utvecklingen. 

   

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen