Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 20 oktober 2018

  Unga bönder bygger nytt stall: ”Vi försöker göra mycket själva”

  Hjälmseryd.

  För fyra år sedan köpte det unga paret Robin Andersson och Pernilla Olsson en egen gård och började föda upp får och köttdjur. Och nyligen påbörjade de arbetet med ett nytt lösdriftsstall.

   Köttbönderna Robin Andersson och Pernilla Olsson har rustat upp gården i Hjälmseryd med anor från 1880-talet.
  Köttbönderna Robin Andersson och Pernilla Olsson har rustat upp gården i Hjälmseryd med anor från 1880-talet. FOTO: Johan Joelsson

  De små skogsvägarna ringlar varsamt fram genom det blekingska kulturlandskapet. Trädens kronor har börjat spricka upp i en färgsprakande palett av gula och röda nyanser. Utanför en ståtlig mangårdsbyggnad med anor från 1800-talet tar Robin Andersson och Pernilla Olsson emot.

  På uppfarten ligger mängder av virke och stallinredningsdetaljer. Det är inte så konstigt. Ett stenkast från boningshuset syns grunden till det nya lösdriftsstallet på 400 kvadratmeter som de började bygga i somras och som Pernilla Olsson har ritat. I mitten av november är det tänkt att parets hereford-kor med kalvar ska få flytta in.

   Robin Andersson och Pernilla Olsson har i dagsläget 25 dikor. På sikt hoppas de utöka till totalt 44 djur.
  Robin Andersson och Pernilla Olsson har i dagsläget 25 dikor. På sikt hoppas de utöka till totalt 44 djur. FOTO: Johan Joelsson

  – Det har varit många faktorer att ta hänsyn till. Både hur vår gårdsbild ser ut och de stora höjdskillnaderna på gården. Men det har varit en väldigt rolig process, säger Pernilla Olsson.

  ATL TV: Hör Robin och Pernilla berätta om stallsatsningen:

  Bygger successivt

  Sedan de flyttade till Hjälmseryd har de byggt upp en egen verksamhet successivt genom att köpa några djur i taget. I dag har de ett 50-tal får samt 25 hereford-kor med kalvar. Eftersom de befintliga stallarna på gården var oanvändbara var det ett självklart beslut att bygga ett helt nytt stall till djuren som tidigare gått i lösdrift med en ligghall.

  Pernilla Olsson och Robin Andersson visar runt på betongplattan och pekar ut alla kommande funktioner: gödselplatta, kalvgömma, foderbord, skrapgång och djupströbädd.

   Det nya lösdriftsstallet har ritats av Pernilla Olsson. Många timmars planering har det blivit för att få in alla önskade funktioner.
  Det nya lösdriftsstallet har ritats av Pernilla Olsson. Många timmars planering har det blivit för att få in alla önskade funktioner. FOTO: Johan Joelsson

  – Vi försöker göra så mycket som möjligt själva. Men bygg- och grävfirman jag jobbar på är också med och hjälper till. Det blir mycket kvälls- och helgjobb, säger Robin Andersson.

  Paret har valt att bygga för 44 dikor med kalvar. Tanken är att expandera successivt. En viktig idé med det nya stallet är att Robin Andersson och Pernilla Olsson ska få en praktisk vardag.

  – Men även en bättre arbetsmiljö när det gäller kalvningar och sådant. Den tiden vi lägger ned vill vi ska vara våra djur till gagn, säger Pernilla Olsson.

  ”Man måste jobba väldigt hårt”

  Hon och Robin Andersson träffades när de studerade på lantbruksgymnasiet i Bräkne-Hoby. De är båda uppvuxna på landet, men ingen kommer från en lantbrukarfamilj. Men de är ändå övertygade om att det ska gå att etablera sig som köttproducent på landsbygden.

   Varken Robin Andersson eller Pernilla Olsson är uppvuxna på lantbruk. Men de hoppas ändå kunna etablera sig som köttbönder på landsbygden.
  Varken Robin Andersson eller Pernilla Olsson är uppvuxna på lantbruk. Men de hoppas ändå kunna etablera sig som köttbönder på landsbygden. FOTO: Johan Joelsson

  – Men man måste jobba väldigt hårt, vilket vi också har gjort. Men det här är ett gemensamt intresse som vi båda vill satsa på, säger Pernilla Olsson.

  I dagsläget har båda andra jobb vid sidan av lantbruket. Robin arbetar som maskinförare och Pernilla som lärare på naturbruksgymnasium.

  – Drömmen på sikt är att kunna jobba ännu mer med lantbruket, säger Robin Andersson.

  Skymningen faller över Hjälmseryd. Många arbetstimmar återstår innan djuren kan flytta in i det nya lösdriftsstallet. Men både Robin Andersson och Pernilla Olsson är optimister.

  – Blir det bara fint väder framöver så kommer vi att vara klara i tid, säger Robin Andersson.

   Robin Andersson och Pernilla Olsson träffades när de mellan 2004 och 2007 läste på lantbruksskolan i Bräkne-Hoby.
  Robin Andersson och Pernilla Olsson träffades när de mellan 2004 och 2007 läste på lantbruksskolan i Bräkne-Hoby. FOTO: Johan Joelsson

   

   

  Lösdriftsstallet

  Kostnaden för det nya stallet ligger på cirka 1,5 miljon kronor. I summen ingår ett investeringsstöd från länsstyrelsen på 585 000 kronor. ”Investeringsstödet är viktigt för lönsamheten, utan det hade vi nog inte kunnat bygga”, säger Robin Andersson.

   

  Företaget

  Bolagsnamn: Robin Andersson

  Bolagsform: Enskild firma

  Antal anställda: Inga

  Omsättning: ”Cirka en miljon kronor.”

  Resultat: ”Okej.”

  Vinstmarginal: ”Okej.”

  Areal: ”Totalt 80 hektar betesmark och åker, i princip allt på arrende.”

  Investeringar: Ett lösdriftsstall med plats för 44 dikor med kalvar.

  Tre tips från Robin och Pernilla

  • Räkna och bli kompis med siffrorna

  • Våga fråga och utbyt erfarenheter med varandra

  • Ha kul och brinn för det du gör

   

  Relaterade artiklar

  Till toppen