Gå till innehåll
  • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
    Lantbruk 26 januari 2018

    Unga får lära sig mer om resistens

    Nu ska ungdomar få lära sig mer om användning av antibiotika och risken för resistens i framtiden.

    På Youtube går Bondens Barn som riktar sig till elever i skolan för att ge en inblick i landsbygds- och bondelivet. Nu kommer också Antibiotikaskolan som ska öka kunskapen om faran med antibiotikaresistens. Materialet är framtaget för att användas bland unga på högstadie- och gymnasieskolor.

    Tar upp resistens ur olika perspektiv

    ”Antibiotikaresistens är något våra unga behöver känna till eftersom det i framtiden finns risk att antibiotika inte rår på vanliga sjukdomar som man i dag lätt kan bota”, säger Elisabet Qvarford, VD för Svenskt Kött, i ett pressmeddelande.

    Materialet, som gjorts av Svenskt Kött, tar upp resistens ur flera olika perspektiv fördelat på sex avsnitt eller lektioner.

    Det är bland annat hur det ser ut med användning av antibiotika i djuruppfödning, hur användningen ser ut i Sverige, människans hälsa och jakten på ny antibiotika.

    Till exempel behandlar lektionen ”Bakterier i maten” bland annat frågan om kött kan innehålla antibiotika.

    Varje avsnitt avslutas med någon praktisk uppgift; ”call to action”, vilket kan vara inlägg på sociala medier.

    LÄS OCKSÅ: Därför tvekar forskare om labbodlat köttLÄS OCKSÅ: Lingon och ramslök i stället för antibiotika

    Relaterade artiklar

    Till toppen