Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 19 juni

  Ung odlare satsar stort på grönsaker

  GRUMS

  En planteringsmaskin på Tradera gjorde att Fredrik Wangsten, 25, från värmländska Grums bestämde sig för att utöka sin grönsaksodling till det dubbla. Med start i juli erbjuder han också prenumerationer på grönsakskassar.

   Ett kreativt hantverk - det är så Fredrik Wangsten ser på grönsaksodling.
  Ett kreativt hantverk - det är så Fredrik Wangsten ser på grönsaksodling. FOTO: Mari Nälsén

  Fredrik Wangsten kommer från en riktig entreprenörsfamilj. Han startade företag redan som 16-åring. Då var det longboards som tillverkades och han drev dessutom ett framgångsrikt UF-företag, men intresset för jordbruk och matproduktion har följt honom hela livet.

  – Det är ett intresse jag har haft, men jag hade nog egentligen aldrig tänkt att jag skulle jobba med det, berättar han.

  Det började med höns, lite av en slump när familjen skulle köpa fler hushållshöns för fyra år sedan. Då var Fredrik 21 år.

  – Jag tänkte att jag köper några extra så kan jag börja sälja ägg, säger han och skrattar.

  Plöjde gräsmattan

  Nästan direkt skaffade han sig en besättning på 350 stycken, byggde vagnar för dem att bo i och lät dem sedan växelbeta med hästar och får på en gård i närheten.

  Bland äggkunderna fanns det även ett stort intresse för grönsaker. Den tidigare husbehovsodlingen utökades genom att han plöjde han upp gräsmattan hemma hos föräldrarna samtidigt som han byggde ett tunnelväxthus – för tomater på sommaren och för hönsen att bo i under vintern. Någon odlingserfarenhet hade han inte men efter att ha läst böcker, tagit hjälp av jordbrukande släktingar, misslyckats och gjort om har han byggt upp en kunskapsbas och ett stort och starkt intresse för grönsaksodling.

  – Jag har dubblat ytan successivt varje år. Grönsaksodling är ett kreativt hantverk som jag tycker är väldigt roligt. Därför har jag minskat ned på hönsen till förmån för odling och har nu bara ett 70-tal hemma på gården.

  Arrenderade ny åker

  I vintras hittade han en planteringsmaskin på e-handelsplatsen Tradera och det gjorde att han tog steget och arrenderade en ny åker på 2,5 hektar som tillsammans med den tidigare knappa hektaren ger honom möjlighet att utöka kraftigt. I år odlar han ett 40-tal olika sorters grönsaker och har även blivit Kravcertifierad.

   Vid Kyrkan i Grums arrenderar Fredrik Wangsten 2,5 hektar mark vilket gett honom möjlighet att expandera kraftigt.
  Vid Kyrkan i Grums arrenderar Fredrik Wangsten 2,5 hektar mark vilket gett honom möjlighet att expandera kraftigt. FOTO: Mari Nälsén

  Produkterna säljs i den egna gårdsbutiken med självbetjäning, via en reko-ring samt torghandel och marknader. Nytt för i år är prenumerationer på grönsakskassar en gång i veckan och intresset verkar vara stort.

  – Det ger mig en bättre möjlighet att planera odlingen. Speciellt när det gäller lite mer udda grönsaker med korta skördefönster finns det stora fördelar. Detsamma gäller för nya samarbeten med restauranger och en butik, säger Fredrik Wangsten.

  Vill förädla

  Trots att han anser att det svenska jordbruket har svårigheter, såsom hårdare regler som ger dyrare produktion jämfört med konkurrenterna i resten av världen, ser Fredrik Wangsten en framtid som grönsaksodlare. Men han säger också att han drivs av att verksamheten utvecklas.

  – Jag kan inte se mig själv göra exakt samma sak år efter år. Jag skulle vilja utveckla företaget med mer förädling men det ligger några år fram i tiden.

   Entreprenör sedan tonårstiden. Fredrik Wangsten drivs av att utvecklas och kan inte se sig själv göra samma sak år efter år.
  Entreprenör sedan tonårstiden. Fredrik Wangsten drivs av att utvecklas och kan inte se sig själv göra samma sak år efter år. FOTO: Mari Nälsén

  Åshammar Trädgård

  Ägare: Fredrik Wangsten.

  Ålder: 25 år.

  Bor: Åshammar, Grums, Värmland.

  Bolagsform: Kommanditbolag (en kvarleva eftersom Fredrik Wangsten startade bolag redan som 16-åring och inte fick starta enskild firma)

  Verksamhet: Kravodlade grönsaker och äggproduktion

  Omsättning: 500 000 kronor

  Vinst: Återinvesteras

  Investeringar nyligen: Packhall, skåpbil och planteringsmaskin.

  Tre tips till andra jord- och skogsägare

  • Gör hellre få saker bra än många saker halvdant.

  • Ta råd från personer med erfarenhet, men var samtidigt öppen för att nya marknadsnischer kommer snabbt.

  • Var inte rädd för att mekanisera odlingen i den mån det är relevant. Arbete är dyrt och är bäst investerat så långt fram i produktionskedjan som möjligt.

  Relaterade artiklar

  Till toppen