Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 10 juli

  Ung mjölkbonde satsar

  Össjö

  I en tid då många mjölkbönder lägger ned väljer 34-årige Emil Henrysson att satsa. När gården han arbetat på de senaste femton åren skulle säljas bestämde han sig för att ta över.

  Den gassande försommarsolen steker över det kuperade och delvis brända landskapet på Bjärehalvön i Skåne. I den gamla egnahemsgården med anor från 30-talet tar 34-årige Emil Henrysson emot med nybryggt kaffe och vetebröd. När den tidigare ägaren Bengt Andersson, som drivit mjölkgården sedan 1985, valde att sälja vid årsskiftet fattade Emil Henrysson ett djärvt beslut. Han gick till banken, tog lån och köpte gården, marken och djuren. Trots att han initialt kunde känna en viss nervositet beskriver han ändå beslutet som självklart:

  – Mina morföräldrar hade ett lantbruk på Bjäre med tio kor. Där spenderade jag alla kvällar och lov när jag var liten. Jag har alltid tyckt att kor är väldigt roliga att jobba med, säger Emil Henrysson.

   Emil Henrysson har stenkoll på ekonomin och tror att hans hårda arbete kommer att löna sig.
  Emil Henrysson har stenkoll på ekonomin och tror att hans hårda arbete kommer att löna sig. FOTO: Johan Joelsson

  Gammal praoelev

  Emil Henrysson kom till Bengt Anderssons gård för femton år sedan i samband med att han gick på naturbruksgymnasiet i Östra Ljungby och gjorde praktik. Efter studenten fick han jobb som djurskötare hos Andersson och blev kvar. Emil Henryssons övertagande av gården var ingen impulshandling. Redan för fem år sedan började han och Bengt Andersson att diskutera hur ett övertagande skulle se ut. Och i början av januari 2018 gick affären igenom.

  – Jag gick en driftledarkurs där jag gjorde upp en affärsplan för övertagandet. Jag har varit här så länge, så nu känns det bra att ha sista ordet och bära det ekonomiska ansvaret, säger Emil Henrysson.

  Satsar trots det pressade läget

  Strukturomvandlingen inom den svenska mjölksektorn har gått fort. De senaste tio åren har antalet mjölkföretag halverats. Trots de pressade priserna och de snävare marginalerna kunde Emil Henrysson inte låta bli att följa sin barndomsdröm.

  – Om jag inte hade hoppat på det här så hade jag ångrat mig. Men det gäller att jobba hårt och ha koll på intäkter och utgifter. Samt att sköta djuren så noga och bra man kan, säger Emil Henrysson.

  Emil Henryssons 75 kor producerar varje år 700 ton konventionell mjölk till Arla. Några planer på att ställa om till ekologisk produktion har han inte. Men som nystartad mjölkbonde i Sverige är inget hugget i sten.

  – Men om jag kan fortsätta producera lika mycket mjölk och priset inte sjunker för mycket kommer den här satsningen att bära sig. Det går inte heller att hatta fram och tillbaka med eko, säger Emil Henrysson.

   Emil Henrysson framför sitt nya hem, egnahemsgården utanför Össjö.
  Emil Henrysson framför sitt nya hem, egnahemsgården utanför Össjö. FOTO: Johan Joelsson

  Tuff start

  Vi lämnar gården och promenerar ut i hagen där mjölkkorna genast kommer emot oss. Det märks att Emil Henryson har bra hand med de nyfikna djuren som vill hälsa. Hettan och torkan i maj har dock slagit hårt mot gårdens bete och vallodling.

  – Det står redan klart att jag kommer att behöva köpa in en betydligt större del foder än vad jag räknat med, säger Emil Henrysson.

  Hur ser det ut här på gården om tio år?

  – Jag tror kanske inte korna har blivit så många fler, men jag hoppas att jag då mjölkar med robot och att jag har hunnit med en hel del underhåll på byggnaderna, säger Emil Henrysson.

  LÄS OCKSÅ: Brist på mark hindrar mjölkbönder att växaLÄS OCKSÅ: Robot höjer inte lönsamheten på mjölkgården

  Fakta om Svenska Mjölkföretag

  1985 när Emil Henryssons föregångare Bengt Andersson köpte mjölkgården på Bjärehalvön fanns det cirka 30 000 företag med mjölkkor i Sverige.

  I mitten av 90-talet var siffran nere på cirka 15 800 gårdar. 2007 fanns det 7 000 mjölkföretag och 2017 var antalet halverat till totalt 3 600.

  Källa: Jordbruksverket

  Fakta om företaget

  Bolagsnamn: Emil Henrysson

  Bolagsform: Enskild firma

  Antal anställda: 0

  Omsättning: Räknar med 2,5-2,7 miljoner kronor

  Resultat: Räknar med 10 procent

  Vinstmarginal: Räknar med några procent

  Areal: 75 hektar eget, 15 arrenderat

  Investeringar: ”Köpet av gården”

  Tre tips: ”Våga prata, våga fråga, viktigt speciellt vid situationer kring ägarskiften”, ”Var påläst när du kommer till banken så man har koll på siffrorna”, ”Försök att spara en liten slant och på så sätt ha lite kapital med dig, det visar att du menar allvar”

  Till toppen