Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 14 augusti 2016

  Undvik olyckor i skördetider

  En hektisk skördetid kan lätt leda till olyckor. Kostsamma olyckor går att undvika med enkla medel. Tidningen Farmers weekly ger sina 6 bästa råd till dem som just nu arbetar med skörden.

  FOTO: Mostphotos

  Kolla hjulmuttrarna på dina maskiner

  Att hjulmuttrar arbetar sig loss är mer vanligt än vad många tror. Indikatorer som visar på lösa hjulmuttrar finns att köpa billigt i affären. Dessa brukar ge omedelbart besked ifall något är på väg att gå sönder, skriver Farmers weekly.

  Dem du inte ser, ser inte heller dig

  Att köra på något kan bli dyrt, men att köra över en person kan bli förödande. Om du arbetar vid sidan av en stor maskin i rörelse är det mycket troligt att maskinföraren inte ser dig. Ett enkelt sätt är att lysa upp med mobilen och alltid ha den med sig. Skulle en olycka inträffa har du mobilen till hands istället för inne i förarhytten.

  Reflexer eller reflekterande tejp

  För långa dagar och sena kvällar på fältet behövs reflexer. De kan sättas på allt – grindstolpar, vid skjul du backar in och på vagnar och släp. Eller på din hund.

  Använd walkie-talkie

  Det är inte ofta det finns täckning för mobilsamtal ute på fälten så använd hellre walkie-talkie. Det går både fortare och är mer smidigt än mobilsamtal. Här hörs ni direkt. En snabb informationsgång kan vara avgöranden när till exempel något börjar brinna.

  Titta både upp och ned

  Lägsta höjd för en kraftledning med låg spänning kan vara lite över 5 meter och delar på din maskin kan sitta betydligt högre upp. Ta alltid reda på hur hög den högsta punkten på din maskin är. Det kan rädda ditt liv. Lär av andra som drabbats.

  Kör inte som en dåre

  Det finns ingen som inte vill få jobbet klart fort. Det säkraste sättet att drabbas av en olycka är att försöka att imponera och göra allt så snabbt som möjligt. Gör det rätt istället så spar du ännu mer tid, skriver Farmers weekly.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen