Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 30 oktober 2017

  Tyskt företag dominerar marknaden för ekogödselråvara

  Samtidigt som efterfrågan på kött- och benmjöl till ekogödsel ökar, stramas utbudssidan åt. De aktörer som dominerar den svenska marknaden har en och samma ägare, tyska Saria, som också dominerar den europeiska marknaden.

   Efterfrågan på benmjöl och slakteriavfall som kan användas till ekogödsel ökar, men utbudet stramas åt.
  Efterfrågan på benmjöl och slakteriavfall som kan användas till ekogödsel ökar, men utbudet stramas åt. FOTO: Tomas Södergren

  I fjol köpte danska Daka, som redan äger svenska återvinningsbolaget Konvex, in sig in norska Norsk Protein och därmed är de i princip ensamma om att försörja den svenska marknaden på kött- och benmjöl, som är en av de stora råvarorna i produktionen av högvärdig, ekologisk, pelleterad gödsel.

  LÄS MER: Stort sug efter råvara till ekogödsel

  Den starka koncentrationen på inköpssidan är en av förklaringarna till att priserna på kött- och benmjöl som biprodukter från slakterierna rusat under senare år. Dessutom har råvarutillgången i form av slaktade djur minskat kraftigt under senare år, men det är inte hela förklaringen, enligt Leo Virta, vd för svenska Konvex.

  – Det som spelat större roll är att lagstiftningen ändrats genom åren och det påverkar råvarutillgången mest, säger Leo Virta.

  Efter utbrotten av BSE-sjukan hos idisslare i slutet av 1990-talet förbjöds all användning av kött- och benmjöl i djurfoder 2002 i EU, men sedan dess har lättnader skett successivt eftersom det högvärdiga animaliska proteinet ansetts vara för värdefullt.

  – Det är två år sedan man började tillåta kött- och benmjöl som foder inom akvaindustrin. Nästa steg är att EU-kommissionen diskuterar att tillåta det i kycklingfoder, och sedan gris. Det är sådant som är på gång, säger Leo Virta.

  LÄS MER: Bästa råden till lantbrukare som vill satsa

  Leo Virta säger att Konvex kanske har 60 procent av den svenska marknaden. Vilka de andra är, är oklart. Allt slaktavfall som används till biogödsel och djurfoder skickas till det danska moderbolaget Daka för vidareförädling. Det som bli kvar i Sverige, kategori 1, går till energiframställning.

  Det är alltså flera trender som går ekoodlarna emot; monopolet på marknaden, minskande råvarutillgång och en ökad användning för animaliska biprodukter. Och nu har också biodieseltillverkare som finska Neste kommit in. Bolaget använder 2,7 miljoner ton restprodukter för sin tillverkning av 2,6 miljoner ton HVO-diesel. Hur mycket av det som är slaktavfall vill bolaget inte uppge, men enligt Energimyndigheten uppgick slaktavfall i all HVO på den svenska marknaden till 19 procent 2016.

  LÄS MER: Högt gödselpris stryper ekoodlingen

  Maktkoncentrationen, råvarutillgången och den ökade efterfrågan har av naturliga skäl fått kraftiga effekter på priset. Kött- och benmjöl i kategori 3, som får användas till gödsel, fiskfoder, hund- och kattmat och till pälsdjur, kostar upp emot 400 euro per ton på världsmarknaden, enligt Leo Virta. Priset på samma kategori i EU är ungefär det samma, menar han.

  Saria, ägaren till Daka, Konvex och Norsk Protein, dominerar inte bara den nordiska marknaden. Tillsammans med en annan aktör kontrollerar de cirka 65 procent av marknaden i EU. Marknaden ligger helt i händerna på privata ägare, eftersom Saria är ett helägt bolag till det familjekontrollerade tyska bolaget Rethmann.

  LÄS OCKSÅ: Unik BM med fyrhjulsdriftLÄS OCKSÅ: Gyllene tider för dansk grisLÄS OCKSÅ: Lågpris kan pressa upp svart köttförsäljning

  Rethmann

  Tyskland (familjeägt)

  Rethmann äger 100 procent i Saria, (Tyskland) som äger 100 procent i Daka (Danmark), som äger 100 procent i Konvex (Sverige) och 10 procent i Norskt Protein.

  Råvara

  Slakteriavfall, kött- och benmjölsprodukter indelas i tre kategorier.

  1) Får endast användas till energi.

  2) Används i ekogödsel, pälsdjursfoder, energi

  3) Används till ekogödsel, fiskfoder, katt- och hundmat, pälsdjursfoder, energi.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen