Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 23 januari

  Tyskland förbjuder dödande av tuppkycklingar från 2022

  Från och med 2022 blir det förbjudet att döda nyfödda tuppkycklingar i Tyskland. Det beslutade landets regering på onsdagen.

   Hälsominister Jens Spahn (CDU) och jordbruksminister Julia Klöckner (CDU) under onsdagens regeringssammanträde i Berlin.
  Hälsominister Jens Spahn (CDU) och jordbruksminister Julia Klöckner (CDU) under onsdagens regeringssammanträde i Berlin. FOTO: Fabrizio Bensch/DPA/TT

  För värphönsuppfödare är tuppkycklingar olönsamma då de inte kommer att kunna lägga ägg och är för magra för att bli till kött. Därför avlivas de rutinmässigt under sin första dag i livet. Ett förfarande som har debatterats flitigt i Tyskland de senaste åren. Tack vare ny teknik där äggen kan könsbestämmas så att ägg med tuppkycklingar aldrig blir kläckta har visserligen tyska konsumenter i några år kunnat köpa ägg från kläckerier som inte dödar tuppkycklingar. Det har dock varit en nischprodukt – varje år dödas 45 miljoner tuppkycklingar i Tyskland.

  Det kommer att bli ändring på det nu när landet förbundsregering klubbat igenom jordbruksminister Julia Klöckners lagförslag som blir verklighet från och med nästa år.

  År 2024 följer ytterligare förstärkningar av lagen då även möjlighet till könsbestämning i ägget begränsas på djurskyddsgrund. Efter den sjätte dagen kommer det inte längre att vara tillåtet att döda ett kycklingsembryo i ett ägg – ett beslut som bygger på forskning som visar att embryot vid den tidpunkten kan förnimma smärta. I de metoder för att könsbestämma kycklingembryon som finns på marknaden i dag används mellan nio och 14 dagar gamla embryon.

  Sätter press på fågelnäringen

  Med sitt beslut sätter den tyska regeringen därmed press på industrin: de måste utveckla sin teknik eller tvingas föda upp tuppkycklingar. Tyskland ser ut att bli först i världen med denna lagstiftning, men förhoppningen är att fler länder ska följa efter.

   Julia Klöckner presenterar sitt lagförslag på en presskonferens den 9 september 2020.
  Julia Klöckner presenterar sitt lagförslag på en presskonferens den 9 september 2020. FOTO: Bernd von Jutrczenka/DPA/TT

  Ordföranden för den tyska fågelbranschens centralförbund ZDG, Friedrich-Otto Ripke, kritiserar enligt tidningen Topagrar regeringen för att ha tagit beslutet ensidigt utan att andra länder är med på tåget. Det innebär enligt Ripke en konkurrensnackdel för tyska uppfödare eftersom ägg från utländska kläckerier som avlivar tuppkycklingar fortsatt kommer att vara tillåtna.

  Se också: ATL TV: Ny teknik ser tuppar direkt i ägget. Testas skarpt i Tyskland.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen