Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 1 augusti 2018

  Tyska spannmålsskörden sämre än befarat

  Det tyska bondeförbundet skriver ner sin skördeprognos med fem miljoner ton. Samtidigt höjs krav på stödpaket på en miljard euro till landets bönder.

   Riktigt så här fina har inte alla tyska rapsfält varit i år. Arkivbild.
  Riktigt så här fina har inte alla tyska rapsfält varit i år. Arkivbild. FOTO: Mostphotos

  Även tyska bönder är hårt drabbade av torkan. Redan tidigare räknade branschorganisationer med en mycket dålig spannmålskörd. I den senaste skördeprognosen sänks förväntningarna ytterligare, från 41 till 36 miljoner ton. En siffra som ska jämföras med de senaste årens tyska genomsnittsskördar på 45,6 miljoner ton. Den senaste prognosen baseras till stor del på faktiska skördemängder.

  Prognosen kom i eftersvallet till att ordföranden för det tyska bondeförbundet Joachim Rukwied krävt stödpengar till landets bönder på en miljard euro, motsvarande drygt 10 miljarder kronor. Utbetalningar som i sådana fall skulle komma från de tyska delstaterna. Efter att prognosen offentliggjorts talade Rukwied om ”katastrofala mått av torkskador”, enligt Der Spiegel.

  För vintervetet, som är den viktigaste grödan i Tyskland, räknar man nu med sex ton per hektar, vilket är en fjärdedel sämre än femårssnittet. För raps ligger denna siffra på 32 procent.

  LÄS OCKSÅ: Svår torka runt hela ÖstersjöområdetLÄS OCKSÅ: Tidigaste tyska skörden på 60 årLÄS OCKSÅ: Spannmålsskörden kan bli den sämsta på årtionden

  Relaterade artiklar

  Till toppen