Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 17 juli

  Tyska bönder: ”Mejeriföretagen håller oss på halster”

  Mjölkbönder i Tyskland har bara 78 procent kostnadstäckning för sin produktion, det uppger intresseorganisationen för europeiska mjölkbönder, EMB.

   Totalt visar BAL:s siffror att tyska mjölkbönder gått back på varje producerad liter mjölk ända sedan 2009.
  Totalt visar BAL:s siffror att tyska mjölkbönder gått back på varje producerad liter mjölk ända sedan 2009. FOTO: Shutterstock/TT

  Forskningsnätverket BAL (Büro für Agrarsoziologie) följer löpande frågan om mjölkböndernas kostnadstäckning på uppdrag av EMB (European Milk Board).

  Siffror som rör andra kvartalet för 2019 visar på en marginell minskning i lönsamhet jämfört med 2018 och på en större minskning jämfört med 2017, då kostnadstäckningen var 87 procent. Totalt visar BAL:s siffror att tyska mjölkbönder gått back på varje producerad liter mjölk ända sedan 2009, som är det första år som undersökts.

  ”Det fortsatta gapet mellan kostnaderna för mjölkproduktion och det vi får betalt visar att mejeriindustrin håller oss på halster”, säger Johannes Pfaller, medlem i EMB:s styrelse och mjölkbonde i södra Tyskland i ett pressmeddelande från EMB.

  ”De betalar oss precis tillräckligt för att mjölken ska fortsätta komma, men det blir inget över för oss”, fortsätter Johannes Pfaller.

  Vill se frivilliga produktionsbegränsningar

  Underlaget till studien kommer från EU-kommissionens statistikdatabas för jordbruks- och landbygdsfrågor, FADN, samt från Tysklands motsvarighet till SCB, Statistische Bundesamt. EMB låter också undersöka samma fråga i Belgien, Danmark, Luxemburg och Nederländerna och enligt organisationen är situationen i dessa länder liknande den i Tyskland.

  För att komma till rätta med problemen och också minska dumpningen av bland annat mjölkpulver utanför EU driver EMB ett politiskt program om marknadsansvar. Det bygger på att bönder och mejeriföretag själva tar ansvar för produktionsbegränsningar för att hålla uppe råvarupriset på mjölk.

  Relaterade artiklar

  Till toppen