Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 1 oktober 2019

  Tysk slakterijätte storsatsar i Kina

  Samtidigt som den kinesiska grisproduktionen har drabbats hårt av ett utbrott av afrikansk svinpest väljer tyska Tönnies att storsatsa i landet. Det tyska slakteriföretaget har skrivit på en avsiktsförklaring om att tillsammans med en kinesisk partner bygga ett nytt slakteri i Kina för sex miljoner grisar.

   Tönnies vd Andres Ruff (i mitten) och företrädare för Dekon Group undertecknar avsiktsförklaringen.
  Bild 1/2 Tönnies vd Andres Ruff (i mitten) och företrädare för Dekon Group undertecknar avsiktsförklaringen. FOTO: Tönnies
   Slaktade grisar på en marknad i Guangzhou.
  Bild 2/2 Slaktade grisar på en marknad i Guangzhou. FOTO: Antonio Pisacreta/Ropi/Zuma Press/TT

  Familjeföretaget Tönnies från den lilla tyska staden Rheda-Wiedenbrück omsätter runt 71 miljarder kronor om året och har 16 500 anställda. Nu väljer slakteriföretaget att storsatsa på Kina. Tillsammans med Dekon Group, ett dotterföretag till kinesiska West Hope Group, bildar Tönnies nu ett joint ventureföretag som ska bygga ett slakteri Sichuanprovinsen i södra Kina. Kostnad för projektet: motsvarande 5,4 miljarder kronor. Till en början ska slakteriet ha en kapacitet på två miljoner grisar – men på sikt ska denna siffra utökas till sex miljoner grisar.

  ”Efterfrågan på griskött i Kina och i många andra asiatiska länder är stor och kommer att växa ytterligare under kommande årtionden”, säger Clemens Tönnies, storägare och styrelseledamot i Tönnies Holding.

  ”Detta joint venture är det nästa steget i vår internationalisering. Därmed tar vi vårt know-how om livsmedelproduktion enligt tysk standard ut i världen och stärker kvaliteten och säkerheten i produktionen i Kina”, fortsätter Clemens Tönnies, enligt ett pressmeddelande.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen