Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 3 oktober 2019

  Privata investeringar stärker lokal livsmedelsproduktion

  Järna

  Ett privat investeringsbolag vill stärka den lokala livsmedelsproduktionen i tyska Freiburg. Modellen, som bygger på investeringar i bolag längs hela värdekedjan, inspirerar svenska aktörer.

  – Det är en bra modell, men den måste nog överföras till våra förutsättningar om den ska fungera här, säger lantbrukaren Caroline Davidsson till ATL.

   Christian Hiss, grundare av Regionalwert AG i Freiburg.
  Bild 1/3 Christian Hiss, grundare av Regionalwert AG i Freiburg. FOTO: Oskar Schönning
   Linus Källander, ordförande Krav och Jacqueline Hellsten, som leder det EU-finansierade projektet Leader på Sörmlandskusten.
  Bild 2/3 Linus Källander, ordförande Krav och Jacqueline Hellsten, som leder det EU-finansierade projektet Leader på Sörmlandskusten. FOTO: Oskar Schönning
   Caroline Davidsson vid föreläsning av Christian Hiss.
  Bild 3/3 Caroline Davidsson vid föreläsning av Christian Hiss. FOTO: Annika Lillemets

  Investeringsbolaget Regionalwert AG, RWAG, i Freiburg har funnits i tolv år och investerar i ett eller två bolag per år. Aktiekapitalet är inte enormt, motsvarande 43 miljoner kronor. Ändå är bolaget just nu hel- och delägare i 20 bolag, som tillsammans omsätter cirka 1,6 miljarder kronor.

  – Målet är att regionen ska blir mer självständig och kunna vara självförsörjande på livsmedel, säger Christian Hiss.

  Han hänvisar till en undersökning som visar att bara 13 procent av det innevånarna i Freiburg äter har odlats och producerats lokalt.

  – Många stora företag, som Lidl, vet inte ens exakt varifrån råvarorna kommer, säger Christian Hiss.

  Många ägare

  Den minsta insatsen man kan göra i RWAG Freiburg är att köpa en aktie för 500 euro, alltså drygt 5 000 kronor. I nuläget finns 754 aktieägare, berättar Christian Hiss. Förutom han själv finns tre andra storägare som äger vardera 250 000 euro, alltså tillsammans en fjärdedel av det totala kapitalet på 4 miljoner euro.

  Bland de bolag som RWAG Freiburg investerat i finns sex lantbruk. Två ägs helt och fyra ägs delvis. Eftersom det övriga ägandet innefattar bland annat grossistverksamhet, catering, affärer och en restaurang, innebär ägandet en stabilitet i försäljningen för gårdarna.

  Öppnar upp för unga

  Christian Hiss betonar att det rör sig om en vinstdrivande verksamhet, som ska generera avkastning till ägarna. Men upplägget ger också möjlighet för till exempel unga entreprenörer, som inte ärvt gård, mark och/eller kapital, att ta sig in i lantbruks- och livsmedelssektorn. I nuläget ingår bara ekologiska producenter, men Christian Hiss utesluter inte att öppna upp för lokala, konventionella företag.

  – Vi är fortfarande i en uppstartsfas. Just nu är efterfrågan på våra produkter större än vad vi kan leverera, säger han.

  Liknande bolag finns också i andra regioner i Tyskland och det totala aktiekapitalet i modellen uppgår till drygt motsvarande 100 miljoner kronor, säger Christian Hiss.

  Svenskt intresse

  ATL möter honom på Skillebyholm utanför Södertälje som är ett av stoppen under en Sverigeturné. Till föredraget kommer också Linus Källander, ordförande Krav i Sverige. Det visar sig att han har planer på att starta en åtta till tio hektar stor trädgårdsodling.

  – Ambitionen är att göra det på mark som vi arrenderar av Södertälje kommun, säger Linus Källander.

  Han har precis haft ett möte tillsammans med Jacqueline Hellsten, som leder det EU-finansierade projektet Leader på Sörmlandskusten. De tycker att det ska bli intressant att höra hur de privata pengarna jobbar i Tyskland, delvis med utvecklingsarbete som kanske mer förknippas med offentliga medel i Sverige.

  – I Leaderprojektet jobbar vi också för att stödja lokala företag inom hållbar livsmedelsproduktion. Till syvende och sist handlar båda sakerna om att få fram kapital till satsningar, säger Jacqueline Hellsten.

  Svensk modell

  Lantbrukaren och konsulten Caroline Davidsson är inne på samma spår. Hon bredriver bland annat ekologisk spannmålsodling tillsammans med sin man på Skrivargården utanför Mantorp. Hon tror att det behövs en organisation som håller i trådarna för att modellen med investeringsbolag ska fungera i Sverige.

  – Samtidigt så är det ju Christian Hiss poäng, att involvera medborgarna i samhället, så man måste nog klura på vem som skulle vara en lämplig aktör, så att det hamnar rätt, fortsätter hon.

  Det bygger ju också på privata pengar, medan man Sverige kanske är mera van att liknande saker bygger på offentliga medel?

  – Det skulle i och för sig kunna vara en privat aktör som får offentliga medel, resonerar Caroline Davidsson som också poängterar att Christian Hiss rörelse föddes ur ett tyskt lantbruk i kris.

  – Den krisen har vi inte i Sverige i dag. Det är en bra modell, men den måste nog överföras till våra förutsättningar om den ska fungera här, säger Caroline Davidsson.

  Relaterade artiklar

  Till toppen