Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 2 augusti 2017

  Tysk byggboom går före svensk vindpark

  I år skulle 46 fundament till vindkraftverk ha gjutits utanför Piteå. Nu blir det bara 26, på grund av byggbom i Tyskland, vilket slår hårt mot betongenheten hos BDX.

  FOTO: Foto: Rolf Segerstedt

  – De har blåst av på takten. För vår markenhet betyder det inte så mycket. Men för oss på betongsidan blir det ett svårt avbräck, säger Jan Isaksson, affärsområdeschef vid BDX Piteå till NSD.

  Bygget av vindkraftparken återupptogs i våras efter att ha stått stilla en längre tid. Vägar, kranplatser och markberedning har färdigställts och enligt Enercons samordningsansvariga, Anders Karlsson, skulle arbetet med vindkraftparken pågå med full styrka under 2017.

  Nu har man alltså sänkt målen för i år.

  – Vi kommer att slå av på takten. Anledningen är situationen i Tyskland där det byggs väldigt mycket just nu och även resten av 2017. Det är i princip en fördubbling av antalet verk i Tyskland i år jämfört med tidigare år. Det beror på att Tyskland försämrar ersättningsnivåerna i år och det gör att efterfrågan på att bygga vindkraft är extrem. Jag tror att det är EU som vill minska subventionerna, säger Enercons sverigechef, Pamela Lundin till NSD.

  Enercon menar att de för tillfället behöver alla sina resurser i tyskland och att låga elpriser inte har något med den sänkta arbetstakten att göra. Man kommer dock att göra klart uppställningsplatserna och markberedningen för alla parkens 77 vindkraftverk och insaktningen ska enligt företagets prognos inte försena byggets satta slutdatum.

  Byggnationen ska enligt uppgift återupptas med fyll styrka våren 2019, skriver NSD.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen